Sluta oroa dig över hur mycket minne din Mac använder och använd din dator istället

av | sep 24, 2022 | Tips & Råd

Jag har tappat räkningen på hur många gånger jag har fått svara på frågor om varför en Mac använder så mycket RAM, varför en Mac använder så mycket RAM när den inte används och så visare. Massor av frågor om minne, RAM, och frågor om du ska använda ett program för att frigöra RAM.

Det finns en enkel grundregel här – bry dig inte om hur din Mac använder RAM (Randomi Access Memory) om datorn fungerar som den ska. macOS är byggt för att hantera processer, uppgifter och däribland RAM, minnet. Operativsystemet kommer att använda den mängd minne som finns tillgängligt eller som behövs och släppa, frigöra minnet när uppgiften är klar.

RAM

Ibland kommer din Mac att använda mycket RAM, ibland lite beroende på vilka processor, program och uppgifter som körs i den. Hela tiden så kommer, och kan, macOS hantera tillgång, användande och frigörande. Det är inget som du som användare behöver kontrollera eller hålla koll på så länge som du kan använda din Mac och göra det du vill.

Det är det macOS är byggt för att göra.

Du behöver inte heller något speciellt program för att hantera RAM, för att frigöra RAM eller för att på något annat sätt hantera RAM. Programmet kräver bara resurser, däribland RAM och din Mac kommer inte att bli snabbare bara därför att du sitter och frigör RAM. Det är en helt onödig utgift och ett helt onödigt program.

Starta om

Går din Mac långsamt – vilket kan hända om den varit igång länge så stäng ned alla program och starta om den. Det är för övrigt en enkel underhållsdetalj som du kan göra exempelvis varje måndag morgon – starta om din Mac så körs en del underhållsfunktioner samtidigt som den startar om.

Med allt detta sagt så finns inga regler utan undantag och ett undantag är om du använder din laptop och kör på batteri men då handlar det mer om vilka program som är resurskrävande som helhet och inte explicit om RAM. Ytterst handlar det om att spara batteri, speciellt om du vet att det kan ta ett tag innan du kommer till ett ställe där du kan ladda din bärbara Mac.

Exempel

Ett exempel är webbläsarna Safari och Google Chrome. Båda gör samma sak men det kan skilja 25-30 procent i batteritid eller mer beroende på om du väljer Safari eller Chrome som webbläsare. Den senare är en känd ”minnesgris”  och drar betydligt mer resurser än Safari. Byt till Safari om du vill spara batteri.

Resten – hanteringen av din dator kan du överlåta till macOS att hantera. Det är därför du har ett operativsystem i din dator.

0 kommentarer


Mikael Winterkvist

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Jag skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Vid sidan av den här bloggen så jobbar jag med med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och fem barnbarn.

Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till macOS. På den vägen är det.

_____________________________________________________________________________________

Anmäl dig till Magasin Mackens nyhetsbrev

Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad.

Anmäl dig här

_____________________________________________________________________________________

De senaste inläggen:

DanishEnglishFinnishLatinNorwegianSwedishUkrainian