Så krymper du Dockan med ett terminal-kommando och en massa andra bra kommandon

av | sep 29, 2022 | Tips & Råd

macOS kan inte bara hanteras med ikoner eller verktygsprogram det finns även en lång rad med kommandon som du kan mata in via Terminalprogrammet där du kan ändra på saker utanför de mer tragiska inställningarna. En sådan sak är storleken på Dockan.

Det finns verktygsprogram för att ställa in storleken på Dockan men de brukar vara begränsade till rätt snava ramar och vill du gå utanför dem så räcker de här programmen inte till. Lösningen är ett kommando via Terminalprogrammet.

Terminalprogrammet hittar du under Verktyg/Utilities i din Mac.

En mindre Docka

Två kommandon i Terminal-programmet är det som krävs

defaults write com.apple.dock tilesize -integer 8

Siffran 8 i det här fallet är storleken. Du kan ställa in en storlek mellan 1 till 16.

Ångrar du dig och vill återställa Dockan till standard:

killall Dock

Docka i 2D

defaults write com.apple.dock no-glass -boolean YES /pre>

Visa bara aktiva program

defaults write com.apple.dock static-only -bool TRUE

Öka förstoringen

defaults write com.apple.dock largesize -float 256

Standardvärdet för Dockans förstoring är 128 så ska du återställa så byt 256 mot 128 (ovan)

Mellanrum till höger

defaults write com.apple.dock persistent-apps -array-add '{"tile-type"="spacer-tile";}'

Det finns fler kommandon men de motsvarar de du kan göra i de redan befintliga inställningarna så ska du ändra färg och en del annat så kan du redan göra det under Inställningar i macOS.

0 kommentarer


Mikael Winterkvist

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Jag skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Vid sidan av den här bloggen så jobbar jag med med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och fem barnbarn.

Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till macOS. På den vägen är det.

_____________________________________________________________________________________

Anmäl dig till Magasin Mackens nyhetsbrev

Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad.

Anmäl dig här

_____________________________________________________________________________________

De senaste inläggen:

DanishEnglishFinnishLatinNorwegianSwedishUkrainian