Så håller du dina Apple-prylar i trim

av | sep 20, 2022 | Tips & Råd

Jag får ofta frågan vad jag gör för att hålla mina datorer i trim, min iPad Pro fungerande och hur jag får min iPhone 12 Pro Max att snurra på. Svaret är att jag inte gör så mycket egentligen.

Grunden är att hålla mina prylar uppdaterade, dvs installera uppdateringar av operativsystemet, appar och program. Utöver det så gör jag väldigt lite – det mesta och det viktigaste sköts automatiskt vilket betyder att jag bara kollar att det blivit gjort.

Säkerhetskopiering

Allt sköts med Time Machine, eller inte riktigt allt men all säkerhetskopiering sköts automatiskt. Jag har en Time Machine på kontoret och en Time Machine hemma. Två kopior på min MacBook Pro och en kopia på min iMac 5K. Anledningen till att det räcker med en kopia av min iMac är att den är en kopia av min MacBook Pro – och tvärtom.
iPhone 12 Pro Max och iPad Pro är kopplade till Apples iCloud och jag gör kopior på hela enheterna.

Det räcker – vad säkerhetskopior anbelangar. Jag har kopior lokalt och jag har kopior utanför kontoret, helt enligt skolboken.

Underhåll

Underhållet bygger på principen “laga ingenting som inte är trasigt”. Jag startar om mina prylar varje måndag morgon. Då körs en del underhålls-script, minnena töms och jag startar om på ny kula. Det är först när något inte riktigt fungerar som jag tar till underhållsprogram och då två stycken:

. CleanMyMac
. OnyX

CleanMyMac städar ut cachefiler och annat som det kan vara bra att ersätta och bygga upp på nytt då och då. Jag kör programmet någon gång i månaden (om ens det), inte mer. OnyX tas fram och en dator krånglar och då kör jag igenom en grundligare städning.

Det är i princip allt.

Jag städar inte, rensar inte och kör inget underhåll om det inte kan anses vara nödvändigt. Jag har inga “städa RAM-minnet”-program eller appar installerade eftersom de inte behövs och ofta gör de mer skada än nytta.

Installerar inte om

Jag installerar inte om mina datorer utan min iMac 5K och min MacBook Pro härstammar från en vit MacBook som jag startade med en gång för många år sedan. Naturligtvis finns sannolikt ingenting kvar av den länge i datorerna men jag har aldrig installerat en dator helt rent och ödslat tid på att sitta och installera alla program. Däremot så brukar jag installera en ny dator rent och sedan bara återställa installerade program och användarkontot. Det ger i stort detta samma effekt – en ren dator med installerad mjukvara och det sparar massor med tid.

Sen då?

Inget mer faktiskt. Jag använder alla mina prylar frekvent, dagligen och har sett till att ha flera säkerhetskopior, jag har min iPad Pro som backupmaskin för min MacBook Pro när jag vill vara mobil och jag har en arbetshäst på kontoret, min iMac.

Det mesta underhåller görs som sagt automatiskt och det är så det ska vara.

iMazing

Jag har kompletterat säkerhetskopieringen med iMazing som jag först började att använda för att kunna filer in och ut ur min iPad och iPhone. Kort därefter slog jag på kopieringsfunktionen. iMazing gör lokala kopior på mina iPhone (2 st)i och på min iPad Pro. Det görs trådlöst, automatiskt och dagligen. Därmed har jag en kopia i iCloud, en lokal kopia i min iMac 5K och en kopia i min MacBook Pro.

iMazing

Jag vill ha flera kopior på främst min iPhone därför att i den finns alla mina bilder, alla mina videor och alla minnen. Jag vill dessutom ha flera kopior därför att inget får gå förlorat även om det värsta skulle inträffa. När allt dessutom rullar automatiskt så vet jag att det görs och jag kontrollerar att det gjorts.

Automatiskt är huvudordet därför att jag inte litar på mig själv eller mitt minne.

Utöver det så gör jag inte så mycket och jag gör ju inte ens det.

0 kommentarer


Mikael Winterkvist

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Jag skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Vid sidan av den här bloggen så jobbar jag med med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och fem barnbarn.

Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till macOS. På den vägen är det.

_____________________________________________________________________________________

Anmäl dig till Magasin Mackens nyhetsbrev

Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad.

Anmäl dig här

_____________________________________________________________________________________

De senaste inläggen: