Myten som vägrar att dö – sluta att stänga ned appar

av | sep 24, 2022 | Tips & Råd

Sitter du och stänger ned appar, helt, i tron att du sparar minne, batteri eller att din iPhone ska bli snabbare? Sluta med det i så fall för det här när en myt som vägrar att lägga sig ned och dö.

Aktiva appar ligger kvar som en genväg för att du snabbt ska kunna hoppa mellan olika appar i din iPhone eller iPad. Det betyder inte att appen drar ström eller gör saker – om det faktiskt inte är en app som ska kunna göra det. En karta, GPS eller liknande app. Alltså en app som ska kunna jobba i bakgrunden och som du givit tillåtelse att kunna uppdateras och arbeta i bakgrunden.

Det är en genväg, inget annat.

Svepa

Hängde du med där?

Kartor, GPS-appar, en del spel kan ligga aktiva i bakgrunden medan du gör något annat. De flesta appar gör inte det, utan det du ser är alltså genvägar. De drar inte batteri och påverkar inte din iPhones eller din iPads prestanda på minsta sätt.

Kort sagt – din iPhone går inte snabbare om du avslutar genvägar.

Det finns tillfällen då funktionen kan vara användbar och det är om app hängt sig eller inte fungerar som den ska. Då kan du avsluta den helt genom att svepa iväg den.

I alla andra fall så är det helt onödigt och det enda du gör är att du gör av med mer batteri eftersom du sitter och sveper undan genvägar/länkar.

Diskussion

Det något lustiga i sammanhanget är att när jag lyft ämnet i bekantskapskretsen, efter att ha sett någon sitta och avsluta genvägar, så har jag fått veta att jag har fel och att de minsann tycker att det går snabbare sedan de avslutat en massa genvägar. Det är möjligt att de tycker, upplever och lurar sig själva till att tro att det går snabbare men tekniskt så har de fel och det går att bevisa det.

Vi leker med tanken att de här genvägarna faktiskt är aktiva på något sätt och att de drar prestanda. Skulle du nu starta om din iPhone så borde ju genvägarna i så fall försvinna om de nu låg aktiva i minnet och gjorde något – eller hur?

Därför – starta om din iPhone så kan du själv övertyga dig om att du har fel. Genvägarna finns kvar, efter en omstart och det borde de ju inte göra om de verkligen låg aktiva i minnet. Då borde de avslutas precis som de appar som du kanske hade igång när du startade om.

Case closed.

Batteri

Ett av argumenten som jag fått höra när jag lite försyn (nåja) påpekat att det inte är någon vits med att sitta och svepa iväg genvägar är att många genvägar drar mer batteri – vilket de alltså inte gör. Däremot drar själva proceduren, processen med att sitta och svepa iväg genvägar batteri, mer batteri än om du lät bli.

Case closed.

Summering: Du vinner ingenting på att sitta och svepa iväg, stänga genvägar. Låt myten dö nu, sörjd av få, saknad av ingen.

0 kommentarer


Mikael Winterkvist

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Jag skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Vid sidan av den här bloggen så jobbar jag med med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och fem barnbarn.

Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till macOS. På den vägen är det.

_____________________________________________________________________________________

Anmäl dig till Magasin Mackens nyhetsbrev

Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad.

Anmäl dig här

_____________________________________________________________________________________

De senaste inläggen:

DanishEnglishFinnishLatinNorwegianSwedishUkrainian