REPORTAGET

Macken testar: Orion – webläsare som bygger på samma kod som Safari

av | sep 22, 2022 | Reportage

Orion Browser finns för macOS, iOS och iPadOS och det är webbläsare som bygger på webKit, som används av Apples egen Safari. Programmet är gratis och har i stort sett samma funktioner som Safari men några skillnader. Här är Mackens test.

Redan när du startar Orion så känner du igen dig. Det är samma grafiska skal, i stort sett som Safari. Inställningarna är på det hela taget och vartefter du hoppas runt i Orions inställningar och funktioner så ser du att webbläsaren är Safari med några tillägg och nya funktioner. Det är inte så att Orion är en kopia utan snarare så att det du har i Safari även finns i Orion men det finns skillnaden:

  • Google läggs inte som sökmotor som standard
  • Orion har stöd för plugins för Google Chrome och Firefox
  • En annonsblockerare, funktionen, är inbyggd
  • Orion har ännu striktare regler för cookies och tracking

Väljer du att importera allt det du har i Safari så får du snabbt över lösenord, favoriter och annan information. Orion läser till och med de tabbar som du kan ha öppna i Safari vid importen.

Likheter

Det är som sagt stora likheter – mycket stora likheter med Safari:

  • Du har synkning via iCloud
  • Synkronisering av lösenord (Orion Keychain)
  • Live Text fungerar med webbläsaren

Det är här problemet med Orion ligger – varför ska jag installera en webbläsare som är så lik Safari i utseendet, alla funktioner – då kan jag ju lika gärna behålla Safari?

Plugins

Visst, jag kan installera plugins som passar för Google Chrome och Firefox – det är utan tvekan ett stort plus men det betyder också att jag med ens riskerar att slå ut det inbyggda integritetsskyddet. Det finns tyvärr rätt gott om plugins, speciellt för Google Chrome som samlar in betydande mängder data om dig som användare. Där är kontrollen av plugins för Safari betydligt mera strikt.

Det är inget fel på Orion, den har allt det du kan önska dig men igen – varför ska jag installera en webbläsare som är så lik Safari, då kan jag ju lika behålla Safari.

Betyg

0 0 röster
Article Rating
Prenumerera
Nortis om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Comments
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer

blank
Mikael Winterkvist

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Jag skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Vid sidan av den här bloggen så jobbar jag med med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och fem barnbarn.

Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till macOS. På den vägen är det.

_____________________________________________________________________________________

Anmäl dig till Magasin Mackens nyhetsbrev

Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad.

Anmäl dig här

_____________________________________________________________________________________

De senaste inläggen:

DanishEnglishFinnishLatinNorwegianSwedishUkrainian