REPORTAGET

Macken kollar in: Day One – marknadens snyggaste dagsboksprogram

av | sep 22, 2022 | Reportage

 

Day One har länge varit ett av mina favoritprogram och favoritappar. Jag har dagboken installerad i alla mina mobila enheter och i mina datorer. Nu har en helt ny version, Day One 2, lanserats och Macken har kollat in, testat och satt betyg på den nya versionen.

Jag avvaktade den här uppdateringen därför att synkning mot iCloud saknas. Det är inte så att jag inte litar på Day One, utvecklarna och företaget, utan snarare att jag helt enkelt inte vill lita till för många olika tjänster för att grundläggande saker ska fungera. iCloud fungerar, oftast, och jag har annan data lagrad i Apples moln. Vi har också vårt eget moln som jag också använder och litar på. Med Day One så blir det ytterligare en synkroniseringstjänst vilket gjorde mig lite motsträvig.

Strul

Lägg sedan till att när du ska lägga upp ett nytt konto så strular det alldeles för ofta och det gjorde det i det här fallet också. Bekräftelsemailet dök aldrig upp och det landade vare sig i våra spamfilter eller någon annanstans. Eftr 4-5 minuters väntan försökte jag att återställa lösenordet och det mailet kom faktiskt närmast omgående. Det är/var som vanligt och jag vet inte vem jag sa bli irriterad på men det är hur so helst ytterligare en liten detalj som gör att jag helst undviker nya konton och nya tjänster.
Nåja, det är i-landsproblem och till slut fick jag igång både konton och synkronisering.

Day One 2

Day One 2 har en hel del nya funktioner. Du kan skap flera dagböcker, märka dem med  en färg och enkelt hålla isär olika ämnen. Du kan lägga in fler bilder än tidigare. Upptill tio bilder per inlägg kan du lägga in.
Du har också fler vyer för listor, visningar av inlägg vilket gör Day One mer översiktlig än föregångaren. tagning finns också om du vill organisera via inlägg och hålla ihop dem.
Designen är lite ljusare, lite lättare och uppdaterad.
Sammantaget en rätt ordentlig uppdatering.

Smidigt

Synkningen mellan den nya och den gamla versionen är klockren. Du svarar att du vill läsa in alla dina gamla inlägg så görs det automatiskt. Enklare än så kan det inte bli. Skapar du sedan konto så kan du fortsätta att hålla alla enheter uppdaterade via Bloom Builts servrar.
De första rätt enkla testerna visar att synkningen går både snabbt, enkelt och effektivt.
På det hela talet så finns det inte så mycket som inte fungerar, som stör eller som är i vägen. Day One är föredömligt designat och funktionerna sitter logisk placerade. Möjligheten att kunna skapa fler dagböcker är välkommet för den om vill ha olika böcker för olika ämnen och på det sätte hålla lite ordning.
Fler bilder ger möjlighet till att skapa prydliga resedagböcker, bara för att ta ett exempel.

Sammanfattning

Nya Day One får och förtjänar ett högt betyg. Appen är snygg, elgant och logisk. Programmet för Mac håller och ihop och har inga påtagliga brister.
Avsaknaden av synkronisering mot iCloud kostar en bensinpump men det ryktas att anledningen är att Day One aldrig fick synkroniseringen att bli riktigt pålitlig med Apples moln och att en del viktiga funktioner inte kunde implementeras därför att det inte är Day Ones egen lösning.

Betyg

Program/app: Day One 2
Pris: 209 kronor/50 kronor
Utvecklare: Bloom Built
Betyg:

What’s new in version 7.16

Updated on Sep 22 2022

 

Updated/Improved
  • Side Menu: If there has only one journal, All Entries will not be shown
  • Side Menu: The “New Journal” button is now displayed at the bottom of the journals section
Fixed
  • Fixed a crash when requesting analytics permissions
  • Fixed several possible issues where incorrect journal stats could be shown
Requirements
  • Intel, 64-bit processor
  • OS X 10.11 or later

 

0 0 röster
Article Rating
Prenumerera
Nortis om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

6 Comments
Nyaste
Äldsta Mest röstade
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
Lars-Åke
4 månader sedan

Har haft Day One sedan minst 10 år. Använt den väldigt sporadiskt – mest när jag får igång mina fantasier. Sedan något år så använder jag mest Ulysses – bara älskar det namnet. Vill ha en ren app som bara tar emot texter.

Såg att du nämnde ett eget moln – blir lite nyfiken på den iden. Du har säkert skrivet om det – gällera bara att hitta det:-) eller om du kanske kan skriva lite om moln tjänster. Är också kär i Apple Cloud som jag gillar mer och mer.

Lars-Åke Nygren
3 månader sedan

jag förstår – har en Nas hemma som jag tror kan hantera någon form av moln-tjänst. Måste bara hitta en bra säkerhetsnivå.
Borde kanske kika på dina tjänster 🙂 måste komma till en lösning för min egen hemsida, som snart blir hemlös. Min gamla arbetsgivare har blivit uppköpt och tveksamt hur länge jag kan klara mig med ett muntligt löfte av förra ägaren.
WordPress är mitt spår just nu.
Sett att du nämnt Setapp tidigare – ska kika på tjänsten.
Tack för bra tips

Lars-Åke Nygren
3 månader sedan

Hmm – ska ta mig en funderare och försöka reda ut med mig själv vad jag vill exponera. Kanske återkommer till dig.

blank
Mikael Winterkvist

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Jag skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Vid sidan av den här bloggen så jobbar jag med med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och fem barnbarn.

Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till macOS. På den vägen är det.

_____________________________________________________________________________________

Anmäl dig till Magasin Mackens nyhetsbrev

Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad.

Anmäl dig här

_____________________________________________________________________________________

De senaste inläggen:

DanishEnglishFinnishLatinNorwegianSwedishUkrainian