Guide: Så fungerar Keychain i iOS och macOS – få ordning på dina lösenord

av | sep 19, 2022 | Tips & Råd

I takt med att du skaffar dig fler tjänster så får du också alltfler kontouppgifter att hålla reda på – namn och lösenord. Ska du kunna hantera alla dina viktiga uppgifter på ett bra och säkert sätt så behöver du en lösenordshanterare och det finns en inbyggd i iOS, iPadOS och macOS – Keychain som kan kopplas till ditt iCloud-konto så att alla uppgifter synkroniseras. Här är Mackens guide till Keychain.

Keychain, lösenordshanteraren, håller inte bara reda på alla dina lösenord i Safari utan även i appar och för webbtjänster. Här lagras också uppgifter om säkerhetscertifikat, även om de flesta av oss aldrig brys oss om eller håller koll på den typen av information. Du kan komma åt dina lagrade lösenord och annan information  på flera sätt – via Safari, i inställningarna eller via programmet (i macOS) som finns under verktyg.

Keychain-programmet i macOS ligger under Verktygsprogram/Utilities

Keychain-programmet i macOS ligger under Verktygsprogram/Utilities

I överkanten finns en menyrad med lösenord., anteckningar certifikat mm. Tänk nu på att anteckningar inte synkas till iOS och iPadOS. Den typen av information kan du bara se i din Mac. Det gör att om du ska lagra annan information så rekommenderas en kompletterande lösning för kontouppgifter, kredit- och betalkort, anteckningar och annan information som du vill skydda. 1Password rekommenderas varmt för att lagra sådan information och det är ett program och en app som också kan synkronisera mellan alla dina enheter.

Nu är det dags att skaffa en lösenordshanterare – 1Password

Synkronisera

För att keychain verkligen ska fungera och fungera effektivt så krävs synkronisering mellan dina olika enheter. Skriver du in ett nytt lösenord i din iPhone så ska det finnas i din Mac också., Det hanteras via iCloud och det som kallas iCloud Keychain. Det är en funktion som du i princip bara behöver aktivera men du kan behöva ange dina inloggningsuppgifter för ditt Apple ID liksom en pinkod för att slå på alla funktioner. Detta av säkerhetsskäl.

blank

Du aktiverar iCloud Keychain under inställningar och ditt Apple ID

Du kan även aktivera iCloud Keychain i din iPhone eller i din iPad – inställningarna för ditt Apple ID – i topp under inställningar.

Så för att få igång lagring av lösenord, synkronisera alla dina uppgifter på ett säkert sätt och lagra allting i Apples moln så gör du detta i några få steg:

  • Aktivera Keychain i iCloud i alla dina enheter
  • Bekräfta och ange dina kontouppgifter för ditt Apple ID

Klart!

Nu hanterar Keychain dina inloggningsuppgifter, synkroniserar dem automatiskt mellan dina enheter. Kommunikationen mellan dina enheter göras via Apples moln, iCloud, och både uppgifterna som lagras liksom kommunikationen görs i krypterad form. Det är ett snabbt, enkelt och säkert sätt att hantera lösenord i dina Apple-prylar.

0 kommentarer

blank
Mikael Winterkvist

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Jag skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Vid sidan av den här bloggen så jobbar jag med med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och fem barnbarn.

Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till macOS. På den vägen är det.

_____________________________________________________________________________________

Anmäl dig till Magasin Mackens nyhetsbrev

Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad.

Anmäl dig här

_____________________________________________________________________________________

De senaste inläggen:

DanishEnglishFinnishLatinNorwegianSwedishUkrainian