Så här flyttar du hela ditt bildbibliotek i Bilder/Photos och sparar plats i din Mac

av | aug 9, 2022 | Tips & Råd

Bilder och videor tar rätt mycket plats i din Mac – i alla fall om du tar bilder och filmar vilket de flesta av oss gör. Det finns trick och inställningar som du kan göra för att minska ned på den lagringsyta som Bilder/Photos tar upp och du kan som en sista utväg flytta hela biblioteket.

 Så sparar du utrymme 

Börjar du att få slut på lagringsutrymme i din Mac – du bör ha minst 10-15 GB ledigt (alltid) så kan du slå på funktionen att inte lagra högupplöst bilder i din Mac, eller annan enhet, och istället lagra mindre bilder och videro (lägre upplösning) och bara ladda ned fullstora versioner när du klickar på en bild eller en video.

Klicka bara i “Optimise Mac Storage” så kommer iCloud att byta ut dina lagrade bilder mot versioner som inte tar lika mycket plats.

Så flyttar du hela ditt bibliotek

Vill du flytta hela ditt bildbibliotek så är det fullt möjligt att lagra alla dina bilder på en extern hårddisk men det är inte den bästa och smidigaste lösningen om du har en bärbar dator som du flyttar och tar med dig. Det betyder att ditt bildbibliotek inte synkroniseras och uppdateras med mindre än att du även drar runt med den externa hårddisken. För en stationär dator, iMac och eller Mac mini så fungerar det lite bättre.

Så här gör du:

  1. Starta Finder/Filhanteraren
  2. Håll nere Option så att du kan “Library” Bibliotek i menyn under “Go”
  3. Hoppa till “Library” och leta freda på Photos (katalogen/foldern)
  4. Kopiera hela katalogen till den externa hårddisken
  5. Starta nu Photos/Bilder och välj ditt flyttade bibliotek som det bildbibliotek som Photos ska använda

Klicka och välj det bildbibliotek som du har flyttat och ange att det är “System Photo Library”.

Sedan är det bara att kontrollera att synkroniseringen fungerar – ta några testbilder och kontrollera att bilderna finns i din Mac och i din iPhone.

Klart!

0 kommentarer


Mikael Winterkvist

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Jag skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Vid sidan av den här bloggen så jobbar jag med med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och fem barnbarn.

Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till macOS. På den vägen är det.

_____________________________________________________________________________________

Anmäl dig till Magasin Mackens nyhetsbrev

Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad.

Anmäl dig här

_____________________________________________________________________________________

De senaste inläggen: