Nu kommer förslagen om husrannsakan utan misstanke om brottsmistanke

av | aug 15, 2022 | Krönikor

I en debatt där alltfler politiker kräver hårdare tag, längre straff och alltfler nya verktyg för polis och åklagare så föreslår nu Socialdemokraterna att polis ska kunna göra husrannsakan, utan brottsmisstanke, och motiveringen är den vanliga – gängkriminella.

Förslaget presentrerades i samband med ett tal nu i helgen:

Tillsammans med justitieministern Morgan Johansson och finansminister Mikael Damberg så har förslaget tagits fram där målsättningen är att komma åt gängens vapen.

Polisen ska kunna genomföra en husrannsakan, utan konkret brottsmisstanke, där de tror att gängkriminella förvarar vapen.

– I varenda källarförråd, varenda lägenhet, varenda bil, säger Magdalena Andersson.

SVTPlay

Moderaterna

Moderaterna har sedan tidigare lagt förslag om att polisen ska ha rätt att genomföra visitationer, utan brottsmisstanke, inom vissa områden – så kallade utsatta områden. Moderaterna vill även tillåta avlyssning och ge polisen möjlighet att avlyssna bredare, släktingar, vänner och enskilda som kan ha kontakter med misstänkta gängkriminella kan komma att avlyssnas – utan misstanke om brott.

Nyckelordet är gängkriminella – med det som ledstjärna så tävlar nu politikerna om att förslå den ena efter den andra åtgärden och förslaget där polis, åklagare och myndigheter ska ges ännu större befogenheter.

Samhället

I den här debatten så har perspektivet om vem som är den starkare i sammanhanget, vem som har alla resurser helt fallit bort i jakten på att presentera nya tuffare, hårdare förslag. Här är det samhället som har alla verktygen, polis och åklagare. Här är det samhället som har alla resurserna, polis och åklagare och nu kommer förslag där det räcker ett en enskild polis misstänker något så kan du få din bil genomsökt, källarförråd och din bostad. Det krävs inget domstolsbeslut eller att samhället ens presenterar en tillstymmelse till misstanke.

Det är en situation där hela rättssäkerhetsbegeppet snabbt urholkas och lägg då till förslag om anonyma vittnen – anklagas du för något så kommer du inte att få veta vem det är som anklagar dig, så hamnar den enskilde i ett ännu värre underläge där den enda resurs hen har är sin advokat, och inte vissa situationer inte ens det.

DNA

Kristdemokraterna har föreslagit att medicinskt insamlade DNA uppgifter ska kunna användas av polisen i utredningar och att polisen även ska ges möjlighet att bygga upp sina egna biodatabaser och förutom det så vill KD även ge Migrationsverket att göra en ursprungsidentifiering för att kunna uppta, lagra och söka biometriska data i fråga om alla invandrare, då som en kompletterade biobank till PKU-biobanken.

Det här kan innebära att DNA, som du en gång gått med på att ska få användas inom sjukvården, landar hos polisen som bygger upp en egen biobank med DNA-uppgifter.

Den här tävlan i ett föreslå att mera långtgående intrång i den personliga integriteten tycks pågå utan protester och invändningar mer än sporadiskt. Det finns politiker, skribenter och andra som höjt sin röst och som varnar för vilka konsekvenser förslagen kan få men på det hela taget så är invändningarna få. Vi håller på att montera ned grundläggande fri- och rättigheter fullt synligt, utan större protester, med nyckelordet gängkriminella som ursäkt.

Historien visar att när rättigheter en gång tagits bort så kommer de inte tillbaka oavsett åt vilket håll samhället utvecklas så frågan här vilka som försvinner den här gången den här gången?

Därför är nätfrihet viktig – för oss alla

0 kommentarer


Mikael Winterkvist

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Jag skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Vid sidan av den här bloggen så jobbar jag med med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och fem barnbarn.

Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till macOS. På den vägen är det.

_____________________________________________________________________________________

Anmäl dig till Magasin Mackens nyhetsbrev

Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad.

Anmäl dig här

_____________________________________________________________________________________

Senaste inläggen:

DanishEnglishFinnishLatinNorwegianSwedishUkrainian