Ska du bygga upp en verksamhet måste du ha kontroll över din plattform

av | jul 27, 2022 | Krönikor

Influensers och kreatörer som skapat memes har demonstrerat utanför Instagrams huvudkontor i New York. Familjen Kardashian leder en namninsamling riktad mot Instagram för att få tillbaka “det gamla Instagram” – det med bilder. Svenska influensers konstaterar att nu når de mindre än hälften av sina följare jämfört med tidigare. Nu stormar det i sociala medier – igen.

Det handlar om verksamheter som byggts upp med någon annans plattform som grund vilket alltid är farligt oavsett om det handlar om Instagram, Apple, Google, Facebook eller Twitter. I sociala medier handlar det om att skapa en stor skara följare, kunna sälja reklam, antingen själv eller via någon annans plattform. Du kan vara helt beroende av en och samma plattform och du riskerar att anpassa hela din verksamhet, hela produktionen, utifrån vissa förutsättningar som närmast utan förvarning ändras av den som äger plattformen.

Det är det som nu sker med Instagram och det är inte första gången som sociala tjänster ändrar i sina algoritmer med efterföljande kritik som följd.

Apple

I fallet med Apple så gissar jag att de som utvecklat Antecknings-appar (Evernote med flera) kan hålla sig för skratt de senaste åren då Apples eget Notes utvecklats till att bli ett betydligt mera kraftfullt program för att skriva med. Jag tror inte att alla de som under flera år utvecklat appar som gör det möjligt att använda en iPhone som webbkamera jublar över iOS 16 eller att de som försöker konkurrera med Apples Mail gillar vad de ser i iOS 16 och macOS Ventura.

Bygger du och utvecklar du saker för någon annans plattform så riskerar du alltid att åka på en rejäl smäll. Därmed inte sagt att Apple gör fel eller att Apple inte får, eller ska, utveckla sin egna program, appar och operativsystem.

Symbios

Samtidigt så lever de sociala medierna i symbios med sina användare. Instagram byggdes upp med bilden i fokus och kändisar, artister och influensers tog tekniken till sig och blev framgångsrika. I takt med att alltfler kändisar hittade till Instagram så gjorde vi vanliga användare det också. Tjänsten sägs som ett hot mot Facebook och köptes upp, av Facebook. Vilket inte är helt ovanligt i den är branschen. Google äger som bekant Youtube vilket innebär att det som kan se ut som konkurrens i själva verket handlar om något helt annat. Kritiken mot Instagram handlar också om skvätträdda chefer och ledningar som ibland tenderar till att “jumpa isflak” i jakten på något ännu mer stabilt och tilltalande. Den här gången handlar det om kinesiska TikTok som är hotet och som lockar användare snabbare än konkurrenterna. Problemet för Facebook och alla andra är att TikTok knappast går att köpa då det ägs av kinesiska Bytedance, en jätte i sammanhanget.

Krismöten

Så nu sitter de där, i krismöten, och funderar hur de ska kunna slåss om användare, reklamkakan och hur hittat från TikTok ska mötas. Instagram har valt väg – de kopierar och användarna protesterar. När protesterna nått en viss nivå så händer det som brukar hörna – någon chef spelar in en video där hen berättar att de förstår, att de lyssnar och att allt kommer att blir bra.

Trovärdigheten i budskapet är, för att uttrycka det milt, något naggat i kanten därför att här har vi att göra med bolag som inte fungerar som andra bolag – om du vill vara social med dem. Det ligger en djup ironi i att sociala mediabolag är hopplösa att nå på det sätt vi är vana vid att kunna nå företag – via något så enkelt som en telefon. De har kontor, de har talespersoner men ska du kontakta dem som vanligt användare så tro inte att du kan ringa dem. Det är deras egna kontaktfunktioner som gäller. det gäller öven medierna om de vill ha en kommentar. De sociala mediajättarna bestämmer om de vill svara i telefon, eller om de (oftast) kommenterar kritik via epostmeddelanden.

Det handlar om kontroll. Skriver du ett svar så är risken att du snubblar på tungan mindre och du slipper tuffa följdfrågor.

Kardashian

Den här gången så kan Instagram dock gå på pumpen och det för att en enda familj, Kardashian, lagt sig i diskussionen. Systrarna Kim och Kylie har stöttat en namninsamling riktad mot Instagram och nu handlar det om de två kvinnor som har mest följare på Instagram så det är två kvinnor med makt. Det är också två kvinnor som tillsammans med den övriga familjen har byggt upp ett imperium med kläder, smink och allehanda produkter och tjänster och som använder Instagram som en del av hela försäljningsplattformen.

Tyck vad du vill om familjen men om Kardashians får en snöboll i rullning så kan den snabbt växa sig så stor att Instagrams alla strateger snabbt kommer att inse vad användarmakt vill säga.

Striden har bara börjat.

0 kommentarer


Mikael Winterkvist

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Jag skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Vid sidan av den här bloggen så jobbar jag med med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och fem barnbarn.

Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till macOS. På den vägen är det.

_____________________________________________________________________________________

Anmäl dig till Magasin Mackens nyhetsbrev

Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad.

Anmäl dig här

_____________________________________________________________________________________

Senaste inläggen:

DanishEnglishFinnishLatinNorwegianSwedishUkrainian