Någon grävde där ingen borde gräva och släckte alla våra system

av | jul 7, 2022 | Krönikor

top view photography of broken ceramic plate

Tidigt på torsdagsmorgonen så drabbades internetleverantören Bahnhof av problem vilket drabbade kunder i norra Sverige, däribland Winterkvist.coms leverantör av servrar och nättjänster. Någon grävde där det inte borde grävas och en viktig fiberkabel skadades så allvarligt att all trafik stoppades till och från våra system.

En avgrävd fiberkabel tar normalt 6-7 timmar minst att laga och avbrottet låg helt utanför vår kontroll och påverkan. Det enda vi kunde göra var att försöka att informera om det som hänt.

Allt nere

Problemen innebar att alla Winterkvist.coms nättjänster och servrar inte var möjliga att nå via nätet – epost, webbservrar, nätbutiker låg helt nere. Strax efter halvfyra på eftermiddagen-tiden så var kabeln lagad och alla tjänster kom igång igen.

Därför kunde du bland annat inte nå Magasin Macken nu på morgonen.

Senast det hände att vi drabbades av ett så här långt avbrott var för en 5-6 år sedan. Även då en fiberkabel som grävdes av i höjd med Robertsfors.

Sårbart

Den här gången drabbades Bahnhofs kunder, vissa av Tres kunder och delar av Zapps tv-tjänst hade också problem. Avbrottet visar på hur sårbart vårt moderna samhälle är samtidigt så måste kostnaden för en lösning som säkerställer att det inte kan hända vägas mot nyttan. I det här fallet så handlar det om ytterligare en uppkoppling och anslutning som kan tas i drift om den ordinarie kabeln inte fungerar. För oss konsumenter skulle det innebär mer än en fördubbling av månadskostnaden och det tror jag att ingen vill betala. Alltså tar vi smällen och avbrotten när de inträffar.

I vårt fall, i vårt företags fall så är det inte motiverat att betala för ytterligare en uppkoppling för att får det som kallas redundans. Avbrott kommer alltid att inträffa och som sagt – det var nu en 5-6 år sedan vi senast låg nere i flera timmar.

0 kommentarer


Mikael Winterkvist

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Jag skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Vid sidan av den här bloggen så jobbar jag med med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och fem barnbarn.

Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till macOS. På den vägen är det.

_____________________________________________________________________________________

Anmäl dig till Magasin Mackens nyhetsbrev

Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad.

Anmäl dig här

_____________________________________________________________________________________

Senaste inläggen:

DanishEnglishFinnishLatinNorwegianSwedishUkrainian