REPORTAGET

Här är funktionerna i macOS Ventura som du kommer att älska

av | jul 25, 2022 | Reportage

macOS Ventura, den nya versionen av macOS innehåller en hel del nyheter. Det är en stor uppdatering som kommer senare i höst, gissningsvis en bit in oktober, möjligen redan i september. Just nu testkör Apple den nya versionen i en process med beta-versioner och redan nu går det att peka ut ett antal nya funktioner som de flesta av oss kommer att använda dagligen och ganska snart lära oss att älska.

När Apple är som bäst, vilket inte är sällan, så lanserar den en ny funktion som på ett par dagar, någon vecka känns helt naturlig och inom en månad så är du helt övertygad om att det alltid har fungera så här. macOS Ventura innehåller flera sina funktioner.

Kamera i FaceTime

Det sitter en smått suverän kamera i din iPhone medan kameran i din Mac har en del i övrigt att önska. iPhone, Med macOS Ventura kan Mac dra fördel av iPhone:s kamera och du kommer att unna att ansluta din iPhone och använda den som webbkamera. När den väl har ställts in kan du omedelbart och trådlöst ansluta iPhone till Mac och använda den i FaceTime, Zoom, WebEx och andra appar för videokonferenser. Skillnaden i bildkvalitet kommer inte bara du att märka utan kallade som du har en videokonferens med.

Spelar du in videor framför din Mac så kommer du att kunna använda din iPhone för det också. En välkommen funktion för de flesta användare. Möjligen så kanske Logitech och andra som tillverkar webbkameror ha en del att säga i ämnet men detta är en naturlig utvecklingen – att kunna använda den kamera du redan har.

 Mail

Mail kommer med funktionen “unsend”, där du kan dra tillbaka ett epostmeddelande, rätta det och skicka det igen om du önskar, kanske lägga till den där filmen som du glömde eller skicka med en mötesinbjudan. en “Follow Up”-funktion kommer också vilket placerar speciellt viktiga meddelanden i topp så att du inte missar att svara på dem. Dina epostmeddelanden kan kopplas tätare med Påminnelse/Reminders och du kommer att ha en bättre sökfunktion – inte helt oviktig i Mail som bekant.

Fokus

Fokus byggs ut med fler funktioner och har du ännu inte kikat på Fokus eller börjat att använda funktionen så gör det – titta på den åtminstone för rätt använd så kan den vara skillnaden mellan ständiga avbrott i det du håller på med och en betydligt lugnare och mer fokuserad tillvaro.

Hur jag lärde mig älska Fokus och fick tyst på mina Apple-prylar

 

Guide: Så här använder du Fokus i nya iOS 15 och iPadOS 15

Safari Passkeys

Håll tummarna för att Apples nya lösning för att slippa hanteringen av en massa lösenord slår igenom och får stor spridning (vilket inte är säkert) därför att Safari Passkeys kommer att underlätta din vardag högst betydligt. Passkeys skapar en digital nyckel för varje konto och den nyckeln skickas när du autentiserar den via Touch ID eller Face ID. Det finns ingen möjlighet att lämna över en lösenordsnyckel till en hackare eller obehörig av misstag och nycklarna sparas inte på webben. Apple samarbetar här med FIDO Alliance så att lösenord fungerar på icke-Apple-enheter vilket ökar möjligheten för att Passkeys verkligen ska bli en etablerad funktion.

Live Text

Live Text är en funktion där du kan läsa in och kopiera text från videor och bilder. Även om Live Text ännu inte lanserats för det svenska språket så fungerar funktionen ändå hyggligt. Håll tummarna för att Apple snabbt lanserar Live Text även på svenska för alla som skriver och som vill kunna plocka in text från olika källor kommer snabbt upptäcka hur oumbärlig funktionen är.

Stage Manager

Det här var den enskilt mest uppmärksammade funktionen efter Apple keynote på WWDC tidigare i sommar. Det är en funktion för att snabbt kunna hoppa mellan programfönster, startade program och sådant du vill kunna komma åt snabbt. Nu ska sägas att Stage Manager inte betyder lika mycket i macOs som Stage Manager gör i iPadOS (och inte ens där därför att Apple kräver en iPad M1 för att aktivera funktionen) . Det är en multitasking-funktion och det finns en rad olika sätt att skapa digitala skrivbord, hoppa mellan fönster och programfönster i macOS redan. de flesta av oss har säkert redan hittat ett sätt att jobba med flera saker samtidigt vilket betyder att Stage Manager kanske ändå inte blir en revolution.

Bildredigering

I bildredigering kommer en helt ny funktion – plocka ut ett objekt ur en bild och plocka bort bakgrunden, omgivningen. Det är en funktion som du lär komma att använda oftare än du tror – om du bara hittar till den för funktionen bygger på AI och är till alla väsentliga delar helt automatiskt.

Kan du köra macOS Ventura?

macSO Ventura kommer som sagt senare i höst och detta är kraven för att du ska kunna köra den nya versionen:

  • iMac – 2017 och senare
  • iMac Pro
  • MacBook Air – 2018 och senare
  • MacBook Pro – 2017 och senare
  • Mac Pro – 2019 och senare
  • Mac Mini – 2018 och senare
  • MacBook – 2017 och senare

0 kommentarer


Mikael Winterkvist

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Jag skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Vid sidan av den här bloggen så jobbar jag med med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och fem barnbarn.

Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till macOS. På den vägen är det.

_____________________________________________________________________________________

Anmäl dig till Magasin Mackens nyhetsbrev

Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad.

Anmäl dig här

_____________________________________________________________________________________

De senaste inläggen:

DanishEnglishFinnishLatinNorwegianSwedishUkrainian