Guide: Så väljer du rätt bildskärm till din Mac

av | jul 20, 2022 | Tips & Råd

woman browsing on the internet

Det råder sannerligen ingen brist på bildskärmar på marknaden. Det är ett stort, brett utbud i olika prisklasser. Här är Mackens guide för att välja rätt bildskärm för din Mac.

Det finns två typer av bildskärmar på marknaden – för spel och bildskärmar som du ska sitta och jobba framför. Bildskärmar avsedda för spel har högre uppdateringsfrekvens och de har ofta en så kallad Vertical alignment (VA) panel. Bildskärmar avsedda att jobba framför, skriva, redigera bilder och video har ofta en In-plane switching (IPS) panel.

IPS eller VA?
 • In-plane switching (IPS): Term myntades av LG. Samsung hänvisar till liknande teknik som “plane-to-line switching” (PLS), medan AU Optronics använder “avancerad hypervisningsvinkel” (AHVA). Alla är jämförbara.
 • Vertical alignment (VA): Kallas även för “super vertical alignment” (SVA) av Samsung och “advanced multi-domain vertical alignment” (AMVA) av AU Optronics. Alla delar liknande egenskaper.

I den här guiden ligger fokus på IPS-paneler – bildskärmar avsedda att sitta och jobba framför. Det är inte så att du inte kan spela med en IPS-skärm eller sitta och jobba framför en VA-skärm men vill du spara ögonen så väljer du en IPS-skärm till din Mac.

Håll koll på

Bildskärmens storlek hänger direkt samman med priset – ju större skärm, desto högre pris. Här finns det också några saker som du bör hålla koll på:

 • Upplösning – sikta på 4K vilket är 3840 × 2160 (4K UHD)
 • Ljus – 350 cd/m² är ett riktmärke. Försök att hålla dig under detta värde.

När det gäller bildskärmar så väljer jag direkt bort alla mindre, lågpristillverkare. Ska du sitta och jobba framför din dator så ska du ställa krav på ett bra tangentbord, en bra mus/styrplatta, en bra stol, ett fungerande skrivbord – och en bra bildskärm.

Samsung, LG, Dell, Philips och MSI är etablerade, pålitliga leverantörer av bra bildskärmar. Acer, Asus, HP och BenQ är också kända tillverkare men de satsar främst på spelmarknaden med VA-paneler.

Rak eller välvd?

Välvda bildskärmar har blivit alltmera populära på senare år och ofta i formatet ultra-wide, mcyket breda bildskärmar. Poängen är att istället för att köpa två bildskärmar så köper du en, extra bred bildskär, 32-, 34-tum eller ännu större och bredare. Du rymmer flera programfönster bredvid varandra och du slipper en skarv mellan bildskärmarna.

Baksidan är att en stor, välvd bildskärm med riktigt bra upplösning kostar pengar – om du ens hittar en 4K eller 5K-skärm som är välvd inom din uppsatta budget. De här bildskärmarna ligger snarare en bra bit över 10 000 kronor än under.

MSI har en 5K-skärm, MSI Prestige PS341WU, och det är en riktigt bra bildskärm men den kostar också runt 13 500 kronor.

Vill du ha en riktigt stor, bra bildskärm så satsa i så fall på en rak, platt bildskärm.

LG har en 32-tums 4K-skärm, LG 32UN650-W, som kostar mindre än hälften, som en jämförelse. LG har även en 43-tums (LG 43UN700-B), 4K, skärm som kostar strax under 8 000 kronor – om du absolut vill uppåt i skärmstorlek. Även Samsung har bra bildskärmar och du kan köpa en Samsung S70A, 4K, 32-tum under 4 000 kronor

I sammanhanget så har jag valt bort Apples Studio Display. En 5K-skärm, 27-tum, för nästan 20 000 kronor är ett alldeles för högt pris. Du får betala mycket pengar för teknik som vare sig är nu eller revolutionerande. Det finns lika bra, eller bättre bildskärmar för mindre pengar.

Mer att välja på

Väljer du en bildskärm på 24 till 27-tum så får du med ens mer att välja mellan – och du tar också ett rejält kliv nedåt i pris. Det kostar att ligga på topp som bekant.

Nästa sak att tänka på är färgåtergivningen. Är du inte yrkesfotograf, grafiker eller designer så kan det spela lite mindre roll men jobbar du med original och det är viktigt att färgerna återges korrekt så är detta en viktig faktor. Mjukvara, drivrutiner är det som styr och har du krav på korrekt färgåtergivning – kolla vilket stöd du har som Mac-användare.

Anslutningar

Hittar du en bra bildskärm, med rätt storlek, till rätt pris så är det dags att kolla anslutningarna. Det finns de som absolut hävdar att det måste vara USB-C, med en inbyggd hub och helst med bra inbyggda högtalare. Allt det kostar pengar och i valet mellan HDMI och USB-C så har jag provat båda och sedan försökt se om jag verkligen kan se någon skillnad – och det kan jag inte. HDMI och/eller USB-C är det som gäller och då det är Apple vi använder så är vi numera rätt vana vid att få köpa adaptrar för att få tillräckligt många anslutningar. I det sammanhanget så rekommenderar jag en ordentlig HUB – om det inte finns en inbyggd, vilket många skärmar har så kolla upp det. En hub får du ge över tusenlappen för, om du ska ha en bra hub, och en hub med många anslutningar kan kosta det dubbla.

Högtalare

Högtalare är en annan faktor och jag föredrar externa högtalare helt enkelt därför att många av de inbyggda låter platt, trist – dåligt helt enkelt. Dessutom kan jag behålla bra högtalare till nästa bildskärm. Du får ett tämligen grymt ljud för någon tusenlapp och att då betala en massa extra för halvtaskiga inbyggda högtalare lönar sig föga.

Kamera

Webkamera lär du behöva för Skype. Zoom, Teams och FaceTime. Även här föredrar jag en extern kamera – Logitech har flera bra modeller men om din bildskärm har en inbyggd webbkamera med tillräckligt bra upplösning minst 720p, gärna högre så skadar det ju inte. Kontrollera dock att kameran verkligen fungerar med macOS för det är det inte alla kameror som gör.

Checklista

Dags att summera och sätta upp en checklista:

 1. Välj en etablerad leverantör med bra garantier
 2. Välj rätt storlek och satsa på minst 4K
 3. Välj en ljusstark skärm, gärna under 350 cd/m²
 4. HDMI eller USB-C anslutning
 5. Kolla färgåtergivningen, vilket stöd har du i dina mjukvaror

När du nu sättre upp din budget så räkna med:

 • Hub för anslutningar
 • Externa högtalare
 • Webkamera, eventuell även mikrofon
Mina skärmar

Jag brukar alltid får svara vad jag själv har valt och jag har en välvd 32-tums 4K Dell-skärm till min Mac mini, en riktigt bra, prisvärd bildskärm, Dell S3221QS som kostar runt 7 000 kronor eller strax under. Till min MacBook Pro 14-tum har jag ingen extern bildskärm därför få eller ingen bildskärm matchar 120Hz bilduppdatering med ProMotion. Det finns planer på att skaffa ytterligare en bildskärm för min bärbara Mac men det brådskar inte. I den mån jag behöver ytterligare en bildskärm till min MacBook Pro 14 så använder jag min iPad Pro som också har 120Hz uppdatering med Pro Motion.

 

0 kommentarer


Mikael Winterkvist

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Jag skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Vid sidan av den här bloggen så jobbar jag med med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och fem barnbarn.

Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till macOS. På den vägen är det.

_____________________________________________________________________________________

Anmäl dig till Magasin Mackens nyhetsbrev

Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad.

Anmäl dig här

_____________________________________________________________________________________

De senaste inläggen:

DanishEnglishFinnishLatinNorwegianSwedishUkrainian