Därför ska du ha en VPN-tjänst i alla dina enheter

av | jul 31, 2022

VPN, Virtual Private Network, är din egen tunnel till och från Internet och det innebär att du har en skyddad uppkoppling. Det är numera närmast ett krav om du ska använda öppna nät, på caféer, på hotell och liknande. Rekommendationen är att aldrig använda ett öppet nät – utan VPN.

Det råder ingen brist på VPN-tjänster, snarare tvärtom vilket kan göra det svårt att välja. Priset är naturligtvis en viktig faktor men ännu viktigare är att du kollar upp hur många servrar du har tillgång till för det är det som avgör kvaliteten på VPN-tjänsten. Regeln är enkelt – ju fler servrar desto bättre. Du bör också kolla upp vilka som äger det program och den tjänst som du tänker köpa. kinesiska bolag har på senare år köpt upp ett stort antal VPN-bolag och du gör ju som du vill men jag skulle inte teckna ett abonnemang,ang på en “kinesisk” VPN-tjänst.

Acesspunkt

VPN fungerar nämligen så att du ansluter till en server som i sin tur ansluter mot nätet. Trafiken till och från accesspunkten är krypterad och skyddad. Kolla också upp att kan använda tjänsten för alla fina enheter – iPhone, iPad och din Mac.

NordVPN – Bra, beprövad tjänst som funnits länge. Här rådet det ingen brist på servrar.
Surfshark – Billigaste tjänsten, har lite förre servrar men rör du dig inom tätorter så är det ett utmärkt alternativ.
ExpressVPN – Pålitlig leverantör med gott om servrar runt om i världen.
CyberGhost – Gott om servrar, etablerad, bra leverantör
Mullvad – Här är också ett bra alternativ med gott om servrar och en bra tjänst.

Checklista

Checklista:

  • Hur många servrar erbjuder tjänsten
  • Finns det klienter/program för alla dina enheter
  • Pris per månad

Det kan också vara bra att kolla om din tjänst har en så kallad ”Kill Switch” – det betyder att du inte kommer ut på nätet om VPN-tjänsten inte är aktiv och fungerande. Då riskerar du aldrig att surfa på ett öppet nät av misstag.

En del av tjänsterna erbjuder även annonsblockering vilket betyder att du kan avinstallera alla annonsblockerare om du köper med VPN.

Öppna nät

Du bör också vara klar över att öppna nät i sig är en säkerhetsrisk, oavsett om det handlar om nätet hos det lokala caféet, hotellet eller något annat öppet nät. Ett öppet nät, det går du på namnet är ett öppet nät, och det faktum att en del av de här näten, hotell, exempelvis kräver inloggning gör dem i stort sett inte säkrare. Du delar uppkopplingen med andra som du inte vet vilka de är. Det säger sig självt att om du hanterar känslig information så ska du inte använda öppna nät överhuvudtaget men det förutsätter jag att du fått information och utbildning om.

0 0 röster
Article Rating
Prenumerera
Nortis om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Comments
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer

De senaste inläggen:

DanishEnglishFinnishLatinNorwegianSwedishUkrainian