Tillägg och plugins för Google Chrome kan användas för att spåra dig

av | jun 20, 2022 | Nätfrihet

Förutom det faktum att Google Chrome är sökjätten Googles egen webbläsare och att den används av Google för att samla in data så kan tillägg och plugins för webläsaren användas för att samla in ännu mer detaljerad information om användaren.

Tilläggen kan användas för att lägga in en unik sträng, ett digitalt fingeravtryck, vilket innebär att mycket detaljerad data kan samlas in om enskilda användare. Ett digitalt fingeravtryck kan bestå av information om datorns hårdvara, installerade program eller så skapas en egen, unik sifferserie för varje installation.

Skript

Extension Fingerprints är ett skript med öppen källkod som kontrollerar om dessa tillägg är installerade i användarens webbläsare. Utvecklaren lade till skanningar efter över 1000 tillägg till skriptet, de mest populära. Det är webbläsartillägg som Google Translate, Honey, Avast Online Security & Privacy, Malwarebytes Browser Guard, LastPass, Cisco Webex Extension, DuckDuckGo Privacy Essentials eller Amazon Assistant för Chrome som använder webbtillgängliga resurser.

På den här sidan kan du köra skrytet och testa ina plugins. Skriptet som körs på sidan kontrollerar om det finns webbtillgängliga resurser och använder informationen för att visa hur unikt fingeravtrycket är.

Observera att det endast gäller Google Chrome, Brave eller andra webbläsare som bygger på Google Chrome. 

Bleeping Computer

0 kommentarer


Mikael Winterkvist

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Jag skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Vid sidan av den här bloggen så jobbar jag med med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och fem barnbarn.

Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till macOS. På den vägen är det.

_____________________________________________________________________________________

Anmäl dig till Magasin Mackens nyhetsbrev

Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad.

Anmäl dig här

_____________________________________________________________________________________

De senaste inläggen:

DanishEnglishFinnishLatinNorwegianSwedishUkrainian