När din Mac badbollar

När din Mac badbollar

Det brukar kallas badbollar, när din Mac plötsligt vill ta en massa extra tid på sig att göra saker och den går långsammare och långsammare. Det finns några enkla trick som du kan prova och som hjälper väldigt ofta.

Utrymme

Börja med att kontrollera att hårddisken inte är överfull. Se till att ha minst 5-10 GB ledigt utrymme så att macOS kan skapa alla de cachefiler som operativsystemet och dina program behöver. Är det fullt så är det bara att städa.

Underhåll

Nästa steg är att kontrollera filrättigheter och hårddisken.

Starta om din Mac och håll nere Command-R under tiden så att du startar i det som kallas Recovery Mode. Välj sedan att starta Diskhanteraren och kör underhåll – kolla filrättigheterna och hårddisken.

Verktyg

Skulle nu ingenting av det ovan hjälpa så finns det några bra verktyg att ta hjälp av.

Onyx

CleanMyMac

Onyx är gratis medan CleanMyMac kostar en slant.

Installera det av dem som du föredrar och kör igenom underhållsprogrammen/rutinerna.

Dessa tre steg brukar få fart igen på den tröttaste Mac-dator. Skulle det nu mot förmodan ändå inte hjälpa så kan det handla om ett allvarligare fel och då kan närmaste auktoriserade Apple-handlare vara enda utvägen.

DanishEnglishFinnishLatinNorwegianSwedishUkrainian