REPORTAGET

Kan din Mac smittas av ett datavirus?

av | jun 30, 2022 | Reportage

Svaret är ja och nej. Det finns inga datavirus för macOS, i en mera strikt teknisk mening, men det finns skadliga program av andra typer, trojaner, maskar och liknande som kan skada innehållet i din Mac. Här är Mackens guide i djungeln av skadliga program dem tips om hur du skyddar din dator och all information som den innehåller.

Till att börja med så buntar vi för enkelhetens skull samman skadliga program under rubriken malware, eller varför inte skadliga program rätt och slätt. Huruvida det är en trojan, en mask eller neon annan typ av program kan vi lämna åt intresserade tekniker att diskutera.

Ur den synvinkeln så är svaret ja – din Mac kan drabbas av skadliga program och även om situationen inte är i närheten av läget på Windows-sidan så finns det programhot mot macOS.

Trojaner är program som utger sig för att vara en sak, göra en sak men som gör något helt annat – stjäla dina lösenord, dina adressbok eller liknande och skickar det en dator ute på nätet. En trojan kan utge sig för att vara en uppdatering av ett program, en uppdatering för macOS eller något annat.

Ladda aldrig ned program och installera aldrig program utanför sfären av seriösa webbplatser. I första hand Mac App Store.

Maskar

Maskar är program som kan spridas vidare men inte riktigt på samma sätt som ett datavirus. Det är numera en rätt ovanlig typ av skadliga program och maskar är långt mindre vanliga på macOS än på Windows-sidan.

Malware

Hela gruppen skadliga program brukar g under rubriken malware och det är en bred grupp med skadliga program som innehåller allt från ransomware till mindre farliga me irriterande program som tar över din webbläsare.

Ransomware är på senare år en mycket vanlig typ av skadliga program – och det är en typ av program som kan skada information i din Mac och göra den helt oläslig om det vill sig illa. Ofta distribueras ransomware som bifogade filer i e-postmeddelanden eller som länkar i SMS-meddelanden. Det är en typ av program som snabbt letar reda på dokument, bilder, videor och liknande och som krypterar filerna – gör dem oläsliga. Sen får du som offer ett meddelande och en uppmaning om att betala en summa i en kryptovaluta för att få en nyckel som ska låsa upp filerna.

Betala inte

Det kan bli ett mödosamt och tidsödande arbete att återställa data och här kan inte nog vikten av regelbundna säkerhetskopior understrykas. Utan kopior är din information förlorad.

Gör regelbundna säkerhetskopior, på olika platser och med olika lagringsmedia.

Webbläsaren

Den vanligaste typen av malware, vid sidan av ransomware, är irriterande reklamprogram som stjäl kontrollen över din webbläsare – din sökmotor byts mot reklam och annonser, exempelvis. Även om det är synnerligen irriterande så brukar de här programmen inte störa till med mer – de installerar sig i form n ev plugin, ett tillägg och ibland kan det räcka med att avinstallera, radera tillägget så fungerar allt som det ska igen. Ibland kan det krävas fler åtgärder.

Se upp med vilka länkar du klickar på och installera inte okända program i din webbläsare.

Åtgärder

Så hur blir du då av med ett skadligt program om det har tagit sig in i din Mac?

Malwarebytes kan scanna efter, och hitta de flesta av de vanligaste programmen – och ta bort dem. Du kan göra med testversionen som är gratis.

CleanMyMacX har också en funktion för att städa ut skadliga program.

Sunt förnuft

Avslutningsvis – sunt förnuft.

Var skeptisk, tänk till innan du klickar och ladda bara ned saker från känd, seriösa webbplatser.

0 kommentarer


Mikael Winterkvist

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Jag skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Vid sidan av den här bloggen så jobbar jag med med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och fem barnbarn.

Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till macOS. På den vägen är det.

_____________________________________________________________________________________

Anmäl dig till Magasin Mackens nyhetsbrev

Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad.

Anmäl dig här

_____________________________________________________________________________________

De senaste inläggen:

DanishEnglishFinnishLatinNorwegianSwedishUkrainian