Joakim Lamotte slutar med journalistik skriver han själv på Facebook. Anledningen, enligt honom själv. är de hot och den hotbild som finns mot Joakim Lamotte och hans familj.

Joakim Lamotte har sedan han lämnade SVTs Uppdrag Granskning bedrivits det han kallar för medborgarstödd journalistik främst vi inslag som publicerats på Facebook. Hans arbete har stötts med inskickade bidrag, ofta via Swish, vilket lett till ett nytt ord, Swish-journalistik

Hoten mot Joakim Lamotte och hans familj är på alla sätt avskyvärda och det finns ingen anledning att hymla med det. Joakim Lamotte får också kalla det han gör för journalistik men här har jag ett problem – det är inte journalistik på det sätt Joakim Lamotte vill göra gällande. Han granskar inte, han avslöjar inte och han ger inte en balanserad bild av det han skildrar. Det är möjligen opinionsjournalistik, inte som Joakim Lamotte hävdar – en mer sanningsenlig och mer korrekt bild än det andra medier förmedlar. Lamotte vill framställa sig som sanningssägare och därmed placera alla andra medier som att på något sätt vara statens förlängda propagandaarm.

Ett annat problem med Joakim Lamottes journalistik är att han pratar mer om sig själv än om det han säger sig rapportera om. När han säger att han låter vanligt folk komma till tals och att det är deras vardag han skildrar så är det inte sant. Joakim Lamotte pratar mer om sig själv än något annat ämne.

Handlar om

Magasinet Paragraf har mätt vad Joakim Lamottes journalistik handlar om:

Antal inlägg   ”Journalistiska”   Om sig själv

2019              164            6%               70%
2020              81              3%               73%
2021              67            12%               73%

Förutom att Joakim Lamottes favoritämne är han själv så handlar hans inlägg mycket ofta om att svara på det Lamotte tycker är påhopp, på honom själv. Paragrafs genomgång visar att mer än 7 av 10 inlägg handlar om – Joakim Lamotte.

Tryckfriheten

När Joakim Lamotte sedan uttalar sig så framställer han sig inte sällan som en av yttrandefrihetens  främsta försvarare trots att han tycks ha rätt grunda kunskaper i ämnet.

Grundkurs i yttrandefrihet för Joakim Lamotte och andra

Så varför är då Joakim Lamotte intressant – varför skriva om honom och hans inlägg?

Här är de som är störst och mäktigast i sociala medier

En av sociala medias makthavare lägger nu av, enligt huvudpersonen själv. Enligt egen utsago efter hot riktade mot honom och hans familj.

Stämmer uppgifterna om hoten så är det käpprätt åt du vet var. Det faktum att Joakim Lamotte nu slutar med journalistik har jag inget problem med – Joakim Lamotte har aldrig sysslat med särskilt arbete som platsar in under rubriken journalistik. Han har tyckt en massa, postat massor av inlägg men det är inte journalistik.

I sammanhanget så svaret på frågan om Magasin Macken är journalistik – nej.

0 0 röster
Article Rating
DanishEnglishFinnishLatinNorwegianSwedishUkrainian
0
Vi vill mycket gärna höra vad du tycker - kommentera mera!x
()
x