REPORTAGET

Macken testar: News Explorer – en tuff utmanare till Reeder

av | maj 20, 2022 | Reportage

Plötsligt händer det – du överväger att byta ett program som du använt i flera år därför att plötsligt så dyker det upp en värdig och tuff utmanare. News Explorer är ett sådant program och det slog ut Reeder, som jag använt i flera år, av ett skäl – synkning via iCloud.

Jag är beroende av mina RSS-länkar för alla nyheter som jag plöjer igenom varje dag. Ända sedan Reeder lanserades i en första tidig betaversion så har det varit mitt första och helt givna förstaval – fram till nu. Reeder har en akilleshäl nämligen – du kan inte synka dina RSS-länkar via iCloud utan du är beroende av en tredjeparts-tjänst om du vill ha koll på det du läst och inte läst. Jag har lika länge kört Feedbin som skött sin uppgift med den äran så det handlar inte om att det inte har fungerat. Det har tvärtom fungerat alldeles utmärkt i flera år.

Synkningen

Så var det här med synkningen av alla mina RSS-länkar. Feedbin vill alltså ha en hacka vilket är en abonnemangsavgift varje månad, inga stora pengar men dock – en avgift. Jag betalar redan idag för iCloud och har massor av saker i Apples moln. Synkronisering av mina RSS-länkar via iCloud är därför svårslaget.

Utseendemässigt så är News Explorer inte lika slimmat och elegant som Reeder men nu handlar det om nyheter, text och bild vilket gör att designen inte på något sätt är avgörande. Jag skaffade appen för iOS och installerade News Explorer i min MacBook Pro och sedan synkade jag tre enheter samtidigt för att se hur det skulle fungera. Ett enkelt stresstest som News Explorer klarade galant.

News Explorer för macOS kostar 109 kronor
News Explorer för iOS kostar 50 kronor.

Då ingår en version för tvOS, din Apple TV och en version för din klocka Apple Watch. Det i sin tur innebär att du har News Explorer i alla dina enheter, på alla plattformar om du vill det.

Design

News Explorer har ett snarlikt utseende som Reeder och du kan välja olika teman, byta fonter, förstora fonter och de inställningar du kan behöva – de finns där. Installationen är föredömligt enkel. I mitt fall exporterade jag ut alla länkar till en OPML-fil som sedan importerades i News Explorer. Sedan var allt på plats och som sagt – News Explorer klarade synkningen mellan flera enheter, samtidigt, utan problem. News Explorer ingår därmed i den mycket lilla skara program och appar som får fullt betyg – fem bensinpumpar.

Betyg

Program/app: News Explorer
Utvecklare: Betamagic
Pris:
macOS 109 kronor
iOS 50 kronor

Betyg:

 

 Vad är nytt?

What’s new in version 1.11.2

Updated on May 19 2022

 

This update contains the following fixes and improvements:
  • Full text search now includes the original content and reader view text.
  • The Reddit parser now supports search feeds.
  • Improved detection of videos with the Reddit parser.
  • Opening the website of a subreddit opens now the correct page.
  • Improved handling of offline feed deletions.
5 1 rösta
Article Rating
4 Comments
Nyaste
Äldsta Mest röstade
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
Lars-Åke Nygren
1 år sedan

Det tog någon extra vecka för mig att testa News Explorer. Får skylla på hastig resa till Värmland och en icke angenäm maginfluensa. Men nu är jag hemma igen och tagit mig lite tid för att testa RSS länkar. Var många år sedan jag först prövade på att läsa nyheter via RSS. Kom inte ihåg vilken version jag testade då – men blev aldrig vän med flödet. Sedan började jag mitt iPad projekt och blev det rörigt. När jag läste Mackens artikel så blev jag intresserad för att den finns till alla iOs enheter – men mest är nog att… Läs mer »

Choke
1 år sedan

Tack för bra tips – ska testas nu i helgen.


Mikael Winterkvist

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Jag skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Vid sidan av den här bloggen så jobbar jag med med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och fem barnbarn.

Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till macOS. På den vägen är det.

_____________________________________________________________________________________

Anmäl dig till Magasin Mackens nyhetsbrev

Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad.

Anmäl dig här

_____________________________________________________________________________________

De senaste inläggen: