Guide: Så hanterar du tvåfaktor-inloggningar med inbyggda Keychain

av | maj 16, 2022 | Tips & Råd

Tvåfaktorinloggninhgar., 2FA, är ett utmärkt och ett relativt enkelt sätt att skydda dina inloggningar med mycket hög säkerhet. Tvåfaktorinloggningar innebär att du måste ange en pinkod, vanligen siffror, förutom namn och lösenord för att logga in.

2FA, innebär att den som ska försöka att logga in på ett av dina konton i princip måste ha tillgång till din iPhone/iPad eller dator. Den som försöker kapa ditt konot måste ha fysisk access till någon av dina enheter – och dessutom ha lyckats att logga in på densamma. Det gör att 2FA är ett alldeles utmärkt skydd för dina kontouppgifter därför att inte ens men namn och lösenord så kan obehöriga logga in.

Engångslösenord

Tvåfaktorinloggningar använder engångslösenord och med hjälp av en app så genererar du giltiga lösenord vid varje inloggning. Nu finns funktionen att hantera och installera 2FA inbyggt i Apples olika operativsystem och i Keychain. Observera att funktionen inte finns i programmet Keychain i din Mac.

Under Inställningar och Lösenord (Password) i din Mac så kan du redigera, ändra och ställa in lösenord. Här kan du även scanna en QR-kod, skriva in en nyckel för att ställa in 2FA, tvåfaktorinloggning.

2FA

Har den aktuella webbplatsen eller tjänsten stöd för 2FA så klicka för att “Enter Setup Key”:

Du kan välja mellan att skriva in en en rad med siffror eller scanna en QR-kod. Det senare brukar vara det enklaste.

Det är allt. Nu har du dubbla inloggningar för att logga in på den aktuella webbplatsen och du använder nu engångslösenord – vilket är betydligt säkrare än bara namn och lösenord.

 

0 kommentarer


Mikael Winterkvist

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Jag skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Vid sidan av den här bloggen så jobbar jag med med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och fem barnbarn.

Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till macOS. På den vägen är det.

_____________________________________________________________________________________

Anmäl dig till Magasin Mackens nyhetsbrev

Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad.

Anmäl dig här

_____________________________________________________________________________________

De senaste inläggen: