REPORTAGET

Därför ska du skaffa en lösenordshanterare

av | maj 26, 2022 | Reportage

Det finns en inbyggd lösenordshanterare i macOS, iOS och iPadOS – använd den, skaffa en app, ett program som komplement. Macken förklara varför.

Apple inbyggda Keychain är en utmärkt lösenordshanterare och huruvida du behöver ytterligare ett program som ett komplement avgör du helt själv. Själv har jag 1Password sedan många år tillbaka och förutom lösenord så lagrar jag betalkortsnummer, serienummer och en del annat. 1Password är ett utmärkt komplement till inbyggda Keychain.

iCloud

Ska det vara någon poäng med Keychain så se till att aktivera och slå på iCloud-funktionen. Då lagras alla uppgifter i Apples moln och du har alla data enkelt tillgängliga i alla dina Apple-prylar.

1Password har också en molntjänst, en synkroniseringstjänst som rekommenderas då den ger samma funktionalitet som iCloud – du har alla dina uppgifter säkert lagrade – och du har dem med dig.

Varför?

Det huvudsakliga skälet till att du ska använda en lösenordshanterare är att du inte ska välja dina lösenord själv. Det ska programmen göra – inte du. Lösenord ska vara långa, krångliga och valda slumpmässigt. Det är det lösenordhanterare gör – sätter olika lösenord för alla dina olika tjänster, ett långt, krångligt och slumpmässigt valt lösenord.

Så, för din säkerhets skull, för att skydda dina data, dina konton och din värdefulla information – skaffa en lösenordhanterare.

0 kommentarer


Mikael Winterkvist

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Jag skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Vid sidan av den här bloggen så jobbar jag med med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och fem barnbarn.

Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till macOS. På den vägen är det.

_____________________________________________________________________________________

Anmäl dig till Magasin Mackens nyhetsbrev

Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad.

Anmäl dig här

_____________________________________________________________________________________

De senaste inläggen:

DanishEnglishFinnishLatinNorwegianSwedishUkrainian