Mackens Fototips: Så tar du bättre bilder med din iPhone

av | mar 2, 2022 | Tips & Råd

 I din iPhone så har du inte bara en telefon, en kommunikationsdator – du har också en riktigt bra kamera, om du använder på rätt sätt. Här är Magasin Mackens fototips.

Rör på dig

Även om iPhone 13 Pro Max har flera linser (flera objektiv) så kan du inte stå still och zooma dig fram till det du vill fotografera. Rör på dig, gå, byt vinkel och gå närmare. Generellt så tar vi ofta bilder på lite för långt avstånd. Vi vill inte störa, inte gå närmare men det är precis det du ska göra – gå, rör på dig och gå närmare.

Använd fokus

Ett litet tryck på det du ska fotografera, i kamera-appen, kan vara skillnaden mellan en bra, skarp bild, och en misslyckad bild där skärpa och fokus ligger på något i bakgrunden. Peka/peta på det du ska fotografera så läggs skärpa och fokus där du vill att fokus ska ligga.

Befintligt ljus

Undvik att använda blixten, som egentligen är en led-lampa. Blixtljus ger att kallt, platt ljus och det blir sällan eller aldrig riktigt bra och i vart fall inte naturligt. Försök att använda befintligt ljus och flytta på dig om du tror att ljuset inte räcker till. Ta stöd mot en vägg, en dörrkarm eller något fast om det är riktigt dåligt ljus. Då går det att ta bra, skarpa bilder även om de kan bli en smula “brusiga” (korniga).  Hellre en lite kornig bild med ett naturligtvis ljus än en platt blixtbild.

Ta många bilder

Ta många bilder, ur olika vinklar och från olika platser. Ett enkelt trick, om ljuset där dåligt, är att hålla inne knappen och “bränna” av en massa bilder på kort tid. Då har du massor av bilder att välja mellan och chansen ökar att någon av dem ska gå att använda.

Rutnät

Slå på rutnätet i kamera-appen. Du har du en horisontlinje att hålla dig till. Då slipper du sitta och försöka att räta upp den vackra landskapsbilden bara för att hela horisonten lutar.

Träna och testa

Bilden tas av dig, inte din kamera och en bra, dyr kamera är ingen garanti för att du ska ta bättre bilder. Det går alldeles utmärkt att ta riktigt bra bilder med en iPhone men det kräver två saker – träning och att du testar. Prova dig fram, prova olika ljus, olika motiv ur olika vinklar. Testa och experimentera.

 

0 kommentarer


Mikael Winterkvist

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Jag skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Vid sidan av den här bloggen så jobbar jag med med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och fem barnbarn.

Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till macOS. På den vägen är det.

_____________________________________________________________________________________

Anmäl dig till Magasin Mackens nyhetsbrev

Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad.

Anmäl dig här

_____________________________________________________________________________________

De senaste inläggen:

DanishEnglishFinnishLatinNorwegianSwedishUkrainian