Ukraina vädjar till hackare och ber om hjälp

av | feb 25, 2022 | Säkerhet

Ukrainas styrande ber nu landets hackare om hjälp i att skydda viktiga installationer och med ett försöka att spioner på och samla in information om de ryska styrkorna som invaderat landet.

Det är nyhetsbyrån Reuters som talat med två medlemmar av den underjordiska hackarrörelösen i Ukraina.

Ukrainas regering ber om frivilliga från landets hackerunderjordiska för att hjälpa till att skydda kritisk infrastruktur och genomföra cyberspioneringsuppdrag mot ryska trupper, enligt två personer som är involverade i projektet.

När ryska styrkor attackerade städer över hela Ukraina började förfrågningar om frivilliga dyka upp på hackerforum på torsdagsmorgonen, då många invånare flydde från huvudstaden Kiev. Läs mer

“Ukrainskt cybercommunity! Det är dags att engagera sig i cyberförsvaret av vårt land”, stod det i inlägget där hackare och cybersäkerhetsexperter bad hackare och cybersäkerhetsexperter att skicka in en ansökan via Google docs, med en lista över deras specialiteter, såsom utveckling av skadlig programvara, och professionella referenser.

Malware

Under onsdagen så hittades skadliga dataprogram, malware, som cirkulerade i Ukraina. Programmen visade sig då ha smittat hundratals datorer i landet och digitala spår pekar tillbaka mot Ryssland som förnekar att de har något med de skadliga programmen att göra.

Reuters

0 kommentarer


Mikael Winterkvist

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Jag skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Vid sidan av den här bloggen så jobbar jag med med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och fem barnbarn.

Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till macOS. På den vägen är det.

_____________________________________________________________________________________

Anmäl dig till Magasin Mackens nyhetsbrev

Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad.

Anmäl dig här

_____________________________________________________________________________________

De senaste inläggen:

DanishEnglishFinnishLatinNorwegianSwedishUkrainian