Jag befinner mig då och då, rätt ofta faktiskt, i sitsen där jag lyckats med något, blir glad över något men där jag snabbt inser att det här kommer ju ingen att fatta – bara en annan nörd. Jag bråkar med ett script, en funktion, svär därför att det inte fungerar, lägger ifrån mig projektet ett tag och hittar plötsligt lösningen. Vem ska jag berätta det för, vem ska dela min glädje?

– Jo, älskling kolla här då du se. Nu har jag äntligen lyckats att knäcka sista delen i vår publiceringslösning så att även puffarna i topp genereras mer eller mindre automatiskt, är inte det svinbra det, så säg?

Min fru förstår mig inte.

Automatiskt

Det jag vill försöka förklara är att i vår publiceringslösning så skapas nu även slides automatiskt utifrån den skrivna texten. Du som skriver behöver bara fokusera på den skrivna texten och se till att det finns en bra bild i den, sätta en vettig rubrik så uppdateras hela resten av startsidan automagiskt.

När jag så, lite lätt exalterad, försöker förklara det så ler hon, lägger huvudet lätt på sne och säger:

– Det är väl jättebra det, gubben.

Min fru förstår mig inte.

Vännerna

Det är ingen ide att ringa en av de bättre vännerna. Han är grym på att räkna på nyckeltal, kränga företag och göra ekonomiska kalkyler. Han har också bra smak vad gäller hockeylag och sprit men skulle jag försöka att berätta sånt för honom så skulle han le, lägga huvudet lätt på sne och säga:

– Varför berättar du det här för mig?

Min kompis förstår mig inte.

Han är nämligen som jag och har samma regler som jag – berätta saker för mig som jag har nytta av och hoppa över allt annat. Vad vi har nytta av skiljer sig förvisso men så länge vi diskuterar sprit, hockey och politik så går det bra. Han tycker inte som jag när det kommer till politik, inte på en fläck, men han har så många rätt när det gäller hockey och sprit så det kan jag leva med.

Lycklig

Så där sitter jag och ler lyckligt över att ha lyckats att åstadkomma ett till mycket stora väsentliga delar automatiserat publiceringssystem, förutom att texter ska skivas och läggas in.

Jag har fler kompisar och en del av dem är nördar men fel nördar. En annan god vän kan allt som är värt att veta om flugfiske men skulle jag försöka att berätta mitt genombrott för honom så skulle han lägga huvudet lätt på sne, le och säga:

– Du vet ju att jag inte kan och förstår sånt där.

Min kompis förstår mig inte.

Så nu berättar jag det för dig. Jag har byggt om toppen på Magasin MACKEN och skapat en ”puffmaskin” i topp med slides som skapas i det närmaste automatiskt utifrån texten som skrivs in. Puffmaskin är ett taget namn från journalistiken. En puff är det du skriver på förstasidan, alltså en kort sammanfattande text som ska locka till läsning. I vanliga fall så får du skriva en längre text och sedan skapa en puff för förstasidan. Nu skapas den utifrån texten vilket betyder att jag slipper att första skriva en text och sedan skapa en puff.

För mig så försvinner ett moment i underhållet av Magasin MACKEN, jag sparar lite tid men kan framför allt fokusera på att skriva, testen sköter sig självt – puffar, texter och bilder på förstasidan. Själv tycker jag att det är rätt bra och jag är faktiskt rätt nöjd med mig själv efter att ha skruvat och meckat en del.

Lite glad kan du väl vara ändå?

0 0 röster
Article Rating
DanishEnglishFinnishFrenchGermanLatinNorwegianSpanishSwedish
2
0
Vi vill mycket gärna höra vad du tycker - kommentera mera!x
()
x