VPN, Virtual Privata Network, betyder att alla din kommunikation skyddas av kryptering och därmed är det svårt att följa dig ute på nätet. Vad du gör, vilka hemsidor du besöker och så vidare. Här är de bästa VPN-tjänsterna för iPad, iPhone och Mac.

De flesta VPN-tjänster har månadsabonnemang och sedan du teckna abonnemang för ett år och ända upp till tre år. De senare abonnemangen ger lägst kostnad per månad och du kan komma ned i bara några tior per månad. Det finns några kriterier, krav som du ska ställa på en VPN-tjänst.

  • Var finns de?
  • Hur många servrar har de?
  • Support
  • Kill Switch

Var

Var de har sina kontor är viktigt därför att om du ska vara anonym så se till att den VPN-tjänst du väljer inte kan tvingas att lämna ut loggfiler.

Brittiska Jungfruöarna är en plats där du hittar en del kontor för VPN-tjänster. Öarna har inga avtal med andra länder och flera av de VPN-tjänsterna hävdar att de inte har några loggfiler och att inga data kommer att lämnas ut.

Servrar 

Antalet servrar är också viktigt. Ju fler desto bättre. Enkelt uttryckt så får du bättre kapacitet, bättre prestanda, snabbare nät om du har servrar i närheten.

Support

Vad gör du om det inte fungerar? En viktig sak att kolla upp. Det finns tjänster med 24 timmars support, andra har det inte.

Kill Switch 

En Kill Switch stänger av din uppkoppling, helt, om VPN-tjänsten inte fungerar. Viktigt så att du inte surfar runt i tron att din uppkoppling är skyddad.

Olagligheter

Ofta då jag skriver om eller diskuterar VPN-tjänster så kommer argumentet ”Enda anledningen till att skaffa en VPN-tjänst är för att ladda ned piratkopior eller göra andra olagligheter ute på nätet”. VPN-tjänster kan dölja olagligheter och göra det svårt för myndigheterna att utreda brott – inte tu tal om det. VPN-tjänster kan också vara den enda möjligheten att ta sig ut på nätet i en del länder. Det kan också vara ett effektivt skydd mot myndigheterna i sådana länder och det kan även vara ett bra skydd för dig som besöker sådana länder och vill kunna använda nätet.

Nu finns det som redan sagts en helt annan anledning – se till att din information inte samlas in av alla de som vill veta vad du gör, när du gör det och vilka webbplatser du besöker. VPN kan också användas för att logga in och använda tjänster där det är viktigt att se till att bara behöriga kommer åt tjänsten – ett företags kontor exempelvis.

Jag har testat fler än de fyra tjänster som är med här men då de funktionsmässigt, prismässigt och prestandamässigt i stort inte skiljer sig från de här fyra så har jag gjort ett urval – tagit med två lite dyrare premiumen-nsterpartiets och två billigare budgetalternativ. Av de fyra så har jag sedan valt ut två – en av varje sort som jag rekommenderar.

Nord VPN

Nord VPN har funnits med på marknaden länge och har bra spridning på alla sina servrar. Bra support men en lite rörig design när det kommer till appar och program. Finns för de flesta plattformar. Har ett stort antal servrar på många olika platser runt om i världen.

Plus

Etablerad leverantör som funnits med länge och som har ett stabilt pålitligt nät

Minus

Lite rörig design på appar och program

Nord VPN

Surfshark

Surfshark har bästa pris men också något färre servrar ute i världen. Ett plus är att Surfshark har låtit sig genomgå en oberoende test och kontroll, en audit, och klarat kraven. Surfshark är en bra lösning för dig som inte behöver servrar överallt och som vill ha en bra, billig tjänst.

Plus

Bästa (lägsta) pris

Minus

Något få servrar

Surfshark

Safer VPN

Safer VPN har bra priser på sina abonnemang och du kan testa tjänsten gratis ett tag innan du bestämmer dig.

Plus

Testa innan du köper

Minus

Loggar viss information (sessioner)

Safer VPN

Val:

Är jag ute efter ett bra, stabilt pålitligt nät med många servrar skulle jag välja Express VPN eller Nord VPN. Handlar det istället om att skydda min uppkoppling och jag vistas i områden med bra täckning, ett bra nät så skulle jag välja Surfshark.

Macken rekommenderar:

Nord VPN

Surfshark

0 0 röster
Article Rating
DanishEnglishFinnishFrenchGermanLatinNorwegianSpanishSwedish
0
Vi vill mycket gärna höra vad du tycker - kommentera mera!x
()
x