Du sitter där och funderar på om det inte är dags att ta klivet över – lämna Windows och PC-världen och byta plattform. Den viktiga frågan är då om du verkligen kommer att kunna göra allting med din Mac som du har kunnat göra med din PC?

Jag bytte plattform för många år sedan och jag har aldrig hamnat i en återvändsgränd. Jag har aldrig behövt damma av en gammal PC för att kunna göra saker – allt det jag en gång it idéen gjorde med min bärbara Windows-dator kan jag utan minsta problem göra med min Mac. Det är inte detsamma som att det inte kan finnas problem eller att du kan stöta på hinder.

Excel

Adobe Photoshop, Premiere, hela Microsoft Officepaketet och en lång rad av program som du kanske är van vid från PC-världen finns i Mac-versioner. Bra, fullt ut fungerande Mac.-versioner ska också men här finns ett viktigt undantag – Microsofts kalkylprogram Excel. Apple har sitt Numbers och det är ett kalkylprogram som de allra flesta klarar sig med – galant men Numbers är inte att jämföra med Microsofts Excel – inte ens med Excel för Mac. Anledningen är att excel för Mac saknar macrospråk och en del andra viktiga funktioner. Av det följer att forskarvärlden, finansvärlden och andra sektorer som använder beräkningar och kalkyler inte kan överge Excel för Windows.

Excel för Mac kan en massa, det mesta, men när det kommer till mer avancerade kalkyler så räcker inte programmet till. Köper du Excelkalkyler från konsultföretag för beräkningar, för att ta ett exempel, så kan du få problem. Excel är Mac-världens akilleshäl och så har det varit en ganska många år huvudsakligen därför att Microsoft mycket väl är medvetna om att här har Windows-världen (deras eget operativsystem) ett övertag.

Undantag

Excel är undantaget och du kan klara dig med att installera Parallels, Windows och köra Excel – Windows-versionen i din Mac. Då fungerar det men här har ju som bekant nu Apple lanserat M1-kretsarna, Apple Silicon, och där,ed är den dörren stängd. I vart fall tillsvidare för du kan inte köra vanliga Windows i en M1-Mac, även om du kan köra Parallells. Du kan köra Windows, ARM-versionen som annars finns i Microsofts Surface-enheter men det är en version som inte säljas över disk – även om den kan laddas ned och installeras.

Så innan Microsoft säljer Windows ARM-version så är detta ingen enkel, snabb och framkomlig väg.

Nu ska sägas att detta är ett undantag. De flest av oss sitter inte med avancerade Excel-kalkyler. Ska vi räkna och beräkna så gör vi det med enklare kalkyler och de fungerar i på båda plattformarna.

Det finns ett undantag till – affärssystem. Här bör du kolla först därför att det finns en del affärssystem som antingen inte har en fullt ut fungerande Mac-version, som inte har en webversion eller som helt enkelt inte finns alls för Mac.

Exporter och importera

Microsoft Office i övrigt är inget problem. Det brukar i normalfallet inte vara några problem att skriva ett dokument i Apples Pages, exportera ut det till Word och skicka det till en Windows-användare. Detsamma gäller PowerPoint och som redan sagts – inte alltför avancerade Excel-kalkyler. Ska ett dokument behålla all grafik och allt utseende finns även möjligheten att exportera ut till en PDF-fil så det här med att skicka och ta emot dokument och information det är ett litet problem idag – med några få undantag.

Hoppar vi sedan även till hantering av grafik så finns egentligen inget problem. Apple har alltid varit starka inom hela den grafiska branschen av tradition. Du har alla de stora programmen för båda plattformarna så här existerar inget problem – tvärtom så får du ett försprång med Mac därför att du har fler riktigt bra program att välja mellan. Istället för Adobes program-serie kan du exempelvis välja programmen från Affinity som kan läsa in och exportera filer för Adobes program. Du kan välja bort Adobe Premiere för det bättre Final Cut (Apples eget program), gå över till Garageband eller Logic Pro för att redigera ljud.

Outlook

Microsoft Outlook finns för Mac och här finns även Apples egna Mail, Contacts, Reminders och Calendar. Skillnaden är att där Outlook är integrerat så körs Apples program enskilda, som egna program – även om de är tätt länkade till varandra. Vad du föredrar är en smaksak, inte rätt eller fel. Jag var själv en ivrig användare och förespråkare för Outlook och det var det program som var det sista som jag släppte nät jag bytte plattform för många år sedan. Idag har jag svårt att tänka mig att gå tillbaka – inte till Windows men till Outlook. Jag föredra en renare mer fokuserad miljö vilket du får med alla program och funktioner uppdelade.

Litet problem

Med allt detta sagt – det är klart att du kan ramla på ett enligt program som inte finns för Mac fortfarande. I de allra flesta fall så finns fullt ut fungerande alternativ så det problemet är litet om det ens existerar.

Spel då – invänder du kanske?

Även om spel, tung grafik och hanteringen av densamma blivit radikalt mycket bättre med de nya M1-modellerna är Mac ingen spelplattform. Ska du spela – köp en Nintendo Switch, en Sony Playstation eller en Microsoft Xbox. Det är renodlade speldatorer.

0 0 röster
Article Rating
DanishEnglishFinnishFrenchGermanLatinNorwegianSpanishSwedish
0
Vi vill mycket gärna höra vad du tycker - kommentera mera!x
()
x