Donald Trumps nya sociala tjänst är en kopia av Mastodon, en tjänst som utvecklats som öppen källkod. Skaparen av Mastodon, Eugen Rochko, konstaterar att det är samma källkod, samma funktioner och Trumps tjänst hävdar även att all kod som ingår i tjänsten tillhör Trump och hans bolag – vilket betyder mot licensreglerna för Mastodon.

Trump och hans bolag har helt enkelt laddat ned Mastodon, installerat mjukvaran på servrar och sedan börjat att ändra på en del funktioner, texter och utseende för att sedan hävda att den mjukvara som går i Trumps nya social tjänst tillhör bolaget. Något som strider mot licensreglerna för Mastodon.

Hackats

Truth Social har inte öppnat ännu men inom 24 timmar efter det att Donald Trump gått ut med ett pressmeddelande om den sociala tjänsten så har den hackats, konton har skapats varav flera konton är end ruggat med Donald Trump själv. Ett av de flesta konton som skapats har en stor gris som profilbild. En gris med  överdrivet stora testiklar. Mängden falska konton och försök att logga ledde snabbt till att webbplatsen kraschade och fick tas ned från nätet.

Stulen kod

Truth Social bygger alltså på kod från Mastodon, ett Open Source-projekt, vars kod nu Trump försöker stjäla genom att hävda att den kod som ingår i Truth Social tillhör det bolag som ska driva tjänsten, Trump Media & Technology Group.

Det är uppenbart att det är Mastodon som hela tjänsten bygger på – inte minst sedan det visat sig att en del av de ikoner som används i den ursprungliga koden finns kvar, liksom referenser till Mastodon i källkoden.

Licensvillkoren för Öppen Källkod är tämligen enkla och sätta att förstå. All kod som utvecklas med lösningen som bas är också Öppen Källkod och ska tillföras projektet. Dessutom säger det sig själv att du inte kan hävda upphovsrätten för koden.

DanishEnglishFinnishFrenchGermanLatinNorwegianSpanishSwedish