blankEn färsk studie gjord vid University of Edinburgh och Trinity College Dublin, Irland, visar att Android-telefoner samlar in och skickar iväg stora mängder av data – hela tiden – oavsett hur användaren ställer in sin telefon.

I studien ingår telefoner från Samsung, Xiaomi, Realme och Huawei. Studenterna har även hittat på har även tittat på och två versioner av Android – LineageOS och /e/OS. Slutsatserna är inte uppmuntrande för de som använder en Android-telefon. I stort sett alla Android-telefoner samlar in och skickar stora mängder data visare – ibland utan att användarna vet om det eller att användarna kan förhindra, stoppa det via inställningarna.

With the notable exception of /e/OS, even when minimally configured and the handset is idle these vendor-customized Android variants transmit substantial amounts of information to the OS developer and also to third parties (Google, Microsoft, LinkedIn, Facebook, etc.) that have pre-installed system apps. – Researchers.

Android Mobile OS Snooping By Samsung, Xiaomi, Huawei and Realme Handsets

blank

Inställningar

I flera fall så skickas tillverkarna med olika appar som antingen ingår i tillverkarens version av Android eller så skickas apparna med som ett led i samarbete med andra företag. Dessa appar visar sig samla in information även om de inte används, inte aktiveras eller registreras av användaren. Här finns heller ingen möjlighet för användaren att slå av datainsamlingen.

blank

De varianter av Android som en del använder och som inte ska innehålla den här typen av datainsamlande funktioner är bättre än tillverkarnas versioner av Android men i många fall så kan användarna kartläggas i alla fall då de måste använda en del av antingen Googles tjänster eller tillverkarnas tjänster.

 

0 0 röster
Article Rating
0
Vi vill mycket gärna höra vad du tycker - kommentera mera!x
()
x