Always Practice Safe Hex – ett nördigt skämt men lika fullt en sanning. Här är Mackens tips för hur du skyddar dig, din information och det du gör ute på nätet.

Låt oss börja med att avliva en myt – det går inte att skydda sig, det är ingen idé. Tvärtom, det går utmärkt att skydda sig och sin information och det är inte avancerat eller komplicerat heller. Det handlar inte om att vara paranoid lika lite som att det handlar om att tro att ingen vill komma över just din information. De här enkla sakerna är att betrakta som bilen säkerhetsbälte. Du använder inte säkerhetsbältet för att du ska krocka. Du använder det om olyckan är framme, som en försäkring och ett skydd.

Här är de viktigaste sakerna som du kan göra:

Tvåfaktor

Tvåfaktor betyder att förutom namn och lösenord så använder du en sak till för att skydda ditt konto och din information. Det kan vara en pinkod som genereras med ett program, en app, eller det kan vara en sifferserie som skickas till dig via SMS. Poängen med en tvåfaktorsautentisering är att om någon ska kunna ta över ditt konto så räcker det inte med dina inloggningsuppgifter. Denne någon måste komma över din iPhone också.

Inte samma lösenord

Använd aldrig samma lösenord på flera webbplatser. Skaffa 1Password,en lösenordshanterare som du kan använda för att slumpmässigt ta fram nya, långa och krångliga lösenord.

Uppdatera

Se till att dina prylar är uppdaterade. Ladda ned uppdateringar för iOS, iPadOS eller macOS och installera dem. De innehåller ofta, närmast alltid, viktiga uppdateringar och buggfixar. Hoppa inte över uppdateringar därför att malware och kriminella försöker att exploatera dem, förr eller senare.

Sociala medier

Berätta inte för mycket om dig själv och logga inte in, checka inte in därför att omgivningen då vet var du är, fysiskt. Risken handlar i första hand inte om att någon bryter sig in hemma hos medan du är på jobbet utan snarare att dina vanor kartläggs.

Personlig information

Lämna inte ut personlig information. Den kan användas på samma sätt som ovan – för att spara information om dig för att bilda ett mönster.

VPN

Använd aldrig öppna nät, aldrig med mindre än att:

Du är ansluten via en VPN-tjänst. Den kostar några tior i månaden om du köper ett längre abonnemang.

Virtual Private Network, innebär att du skyddas med kryptering, hela din uppkoppling – då kan du använda öppna nät.

Backup

Säkerhetskopiera din information, din iPhone, din iPad och din Mac. Händer det som inte får hända så har du kvar din information, dina semesterbilder, videorna på barnen, från festerna eller resan till det exotiska stället.

Vanor

Vanor är ett nyckelord i sammanhanget. Dina vanor, var du handlar, när du handlar, vilka saker du använder, vilken bil du har – dina vanor. Hur sannolikt är det nu att någon vill komma åt just din information?

Det är förmodligen inte sannolikt men det avgör tjuven, den kriminelle, hackaren.

Det behöver inte heller handla om att stjäla din information utan kan stanna vid att stjäla din datorkraft. Tjuven installerar ett program som skapar bitcoin, som skickar ut spam eller som kan användas för att samordna attacker ute på nätet. Oavsett vilken typ av attack du kan råka ut för så är det inte sannolikhet som ska styra hur du uppträder på nätet. Du sätter ju inte på dig bilbältet och dundrar iväg i 150 kilometer i timmen och du leker inte med sannolikheter innan du sätter på dig bilbältet.

Försäkring

Du sitter inte räknar på sannolikheter innan du tecknar en bilförsäkring, hemförsäkring eller liknande. Gör inte det nät det gäller hur du surfar runt, vilken information du lämnar ut eller hur du ser till att skydda dig och din information heller.

  • Tvåfaktorinloggning
  • Olika lösenord
  • Uppdatera
  • Backup
  • Försiktighet
  • VPN

Rätt enkla saker, rätt små saker och effektiva skydd – sammantaget.

DanishEnglishFinnishFrenchGermanLatinNorwegianSpanishSwedish