Några knapptryckningar, en aktivering – det är allt som krävs för att skydda dina sociala konton, din inloggning på Facebook, Twitter, Reddit och en rad andra tjänster och funktioner – med en enda åtgärd så kan du skydda dina uppgifter för intrång.

Det du bör göra, och ska göra, är att slå på tvåfaktor-inloggning vilket betyder att förutom namn/lösenord så loggar du in med en pinkod, slumpmässigt genererad och tillfällig. Med en enda åtgärd sö höjer du säkerheten runt dina uppgifter till en helt annan nivå. I skrivande stund så har jag aldrig sett en enda uppgifter om att konton, skyddade med tvåfaktorinloggning, skulle ha hackats. Det kan säkert ha förekommit men det är extremt ovanligt. Tvåfaktor innebär att ett lösenord, oftast sex siffror slumpas fram och det är skillnaden mellan god säkerhet och mycket god, hög säkerhet. Det betyder också att även om den som olovligen försöker ta sig in på ditt konto kan ditt användarnamn och ditt lösenord så kan hen ändå inte logga in – inte med mindre att han också kommer åt din pinkod.

Liten

För att kunna göra det så måste hackaren ha tillgång till din iPhone eller kunna stjäla de SMS som skickas till dig med pinkoderna. Sannolikheten för det är inte liten, den är försvinnande liten. Själv föredrar jag att generera engångsdoserna med en app och jag har valt Googles Authenticator därför att så många tjänster stöder appen och programmet – och att det är det smidigaste programmet att dela mellan enheter.

I de allra flesta fall så är det dessutom mycket enkelt och smidigt att skydda ett konto. Twitter, exempelvis, där är det bara att logga in, hoppa vidare till din profil, välja säkerhets för kontot, klicka på konton säkerhet och sedan aktivera logga in med två faktorer. Sedan scannar du QR-koden med din iPhone och Google Authenticator.

  • Logga in
  • Välj ikonen med tre prickar
  • Välj Inställningar och Integritet
  • Välj Kontoinformation
  • Välj Säkerhets och åtkomst
  • I underkant finns logga in med två faktorer
  • Starta Google Authenticator
  • Scanna QR-koden

Klart!

I fortsättningen när du ska logga in på Twitter så kommer du att ombeds att ange en pinkod. DÅ startar du bara appen, kopierar pinkoden och klistrar in den sedan kan du logga in.

Skydda alla konton

Idag kan du skydda praktiskt taget alla viktiga konton – Facebook, Twitter, Instagram, Reddit med flera. Apple har haft funktionen sedan länge och där skickad pinkoden till en annan av dina enheter som ett meddelande.

Aktivera två-faktor inloggning – idag, nu!

DanishEnglishFinnishFrenchGermanLatinNorwegianSpanishSwedish