Affinity har en programserie som snabbat lockat till sig många användare – Affinity Publishing, Affinity Designer och Affinity Photo. Programmen är betydligt billigare än konkurrerande och motsvarande program från Adobe men är trots det kraftfull, fyllda med finesser och en stor fördel är att de programtrion påminner om varandra.

I den här recensionen kommer jag också att återkomma till en jämförelse med Pixelmator Pro. Jag jobbar med båda programmen, dagligen, och använder dem för olika saker därför ratt de är bra, eller bättre, på olika saker.

Photo

Först ut i Macken test är alltså Affinity Photo – ett vasst, snabbt fotoredigeringsprogram som dessutom finns i en optimerad version för Apple Silicon (M1). Det först som slår dig när du startar Affinity Photo och hoppat förbi startskärmen är att du har de flesta verktygen tillgängliga i en meny ute till vänster. Här finns färgbalans, mängder av olika filter och du kommer snabbt åt en lång rad med olika verktyg som du kan behöva för att redigera dina bilder.

För egen del uppskattar jag snabb tillgång till exponering, färgkorrigering (vitbalans) och kurvor. Jag redigeringar ofta mina bilder genom att dra i olika kurvor för att få en bild att se ut som jag att den ska se ut. Du kan jag se hur bilden förändras direkt på skärmen och jag kan dra och flytta kurvorna tills jag är nöjd – till mitt öga är nöjt. Kurvors finns under en egen del i menyn – snabbt tillgänglig.

Bekant

Affinity har ”lånat” en del från konkurrenterna. Redigeringsverktygen ligger till vänster medan du har lager och andra saker din din bild till höger. Det känns bekant från exempelvis alla Adobes program och det gör också att Affinitys program känns lite mer välbekanta än exempelvis Pixelmator Pro som valt en liea annan väg. Du har en lägre inlärningströskel med Affinitys program men skillnaderna ska inte överdrivas. Det är inte så att Pixelmator Pro är ett invecklat program och svårt att komma igång med, inte alls. Det är bara det att Affinity Photo känns lite mer bekant.

Det jag uppskattar är att Affinity Photo finns även för iOS och iPadOS vilket betyder att jag kan jobba med bilder i min Mac mini M1 och i min iPad Pro. Den senare är min huvudsakliga bärbara dator ska tilläggas så när jag väljer olika program som jag vill jobba med så är det närmast ett krav att programmet måste finnas för iPadOS och macOS. Just lagerhanteringen är enklare, rakar och mer lätthanterlig i Affinity Photo lön i Pixelmator Pro och jobbar du med olika former av designer så är lagerhantering, en riktigt bra lagerhantering närmast ett måste. På den punkten är Affinity Photo snäppet bättre än Pixelmator Pro.

Retuschering

Då är å andra sidan ML-funktionen, för att dra bilder uppåt och nedåt i storlekarna Pixelmator Pro styrka liksom om du ska retuschera. Det går alldeles utmärkt att retuschera bilder med Affinity Pro men funktionen är inte lika enkel och rak som i Pixelmator Pro. I Affinity Photo ska du först markera, sedan retuschera medan du mer målar över ojämnheter, prickar och annat i Pixelmator Pro. Det senare är snabbare och smidigare.

Sammanfattning

Affinity Photo är ett kraftfullt, blixtsnabbt program i en M1-modell. Du har alla de verktyg du kan behöva och du kan spara inställningar för bilder, skapa egna borstar med mera. Affinity Photo har allt det jag tidigare använde i Adobe Photoshop men den skillnaden att Affinity Photo är mindre, snabbare och billigare. Jag kan dessutom jobba vid min Mac mini M1, min MacBook Pro 15, min iMac 5K eller med min iPad Pro. Jag kan utan begränsningar hoppa mellan datorer och även mellan macOS och iPadOs.

Betyg

Sett till pris, prestanda och det faktum att du får med exempel, mallar och en massa extrasaker för 299 kronor (just nu) så är Affinity Photo mer än värt sina pengar. Även till ordinarie pris, 599 kronor, så är det fortfarande ett ruggigt vasst bildredigeringsprogram. Just nu kan du dessutom köpa Affinity Photo för iPadOS för bara 120 kronor.

Program: Affinity Photo
Utvecklare: Affinity
Pris: 299 kronor/140 kronor (just nu/februari 2021)
Betyg:

Version 1.10.4:

  • Fully optimized for macOS Monterey
  • Additional optimizations for new M1 Pro and M1 Max MacBook Pro with ProMotion display
  • Various stability and performance improvements
DanishEnglishFinnishFrenchGermanLatinNorwegianSpanishSwedish