Det tredje och sista programmet i Affinitys programserie med program för den kreative finns även ett program för att designa, rita och skapa grafiska bilder – Affinity Design. Macken har testat.

Macken testar: Affinity Photo – vasst redigeringsprogram optimerat för Apple Silicon

Macken testar: Affinity Publisher – ett kraftfullt layoutprogram

Format

Affinity Designer är ett program, som namnet säger, för att designa grafik. Det kan vara allt från illustrationer och bilder till logotyper. Du kan exportera ut din design till ett stort antal olika format vilket gör att ska det du skapat tryckas så är det ingen problem att skapa vektoriserade bilder, png, jpg eller pdf – du väljer.

Som med alla moderna program av den här typen så jobbar du i lager. Du kan dela upp all text i en logotyp, bokstav för bokstav i lager, du kan flytta och göra allt det du kan, och ska kunna förvänta dig, att ett bra designprogram ska klara av. Du har en bra detaljstyrning av banor, objekt och annat så du kan korrigera nere på detalj nivå. Kort sagt – Affinity designer är ett kraftfullt, relativt lättanvänt program för att designa och skapa grafik – speciellt om du redan är van vid att använda de två övriga programmen – Affinity Photo och/eller Affinity Publisher.

Viktig poäng

Här I ligger också en viktig poäng – du kan naturligtvis använda varje Affinity-program enskilt och du behöver inte skaffa alla tre programmen men är du grafiker, fotograf och har behov att skapa trycksaker, grafik och annat så finns det en stor tidsvinst i att jobba i alla tre programmen. Det är en integrerad serie program med snarlika funktioner, kopplade till varandra och kan du ett av programmen så har du mycket gratis med de övriga två. Dessutom finns två av programmen – Publisher och Photo även för iPad.

Programmen är också väldigt mycket ”verkstad”. Du har de verktyg du behöver i program som är avsedda att jobba med. Verktygen ligger logiskt, på samma ställe och du tappar inte en massa tid på att leta runt i menyer och dropplister för att hitta det du vill kunna använda.

Extrafunktioner

Affinity Designer har inte lika många verktyg, lika många extrafunktioner som många av konkurrenterna men handen på hjärtat – hur många av alla dessa extrafunktioner använder du – egentligen? Min erfarenhet är att mycket av de som de större programmen innehåller mest är i vägen. De gör programmen mer komplexa med en högre inlärningströskel än nödvändigt. Affinity Designer fyller mycket väl alla önskemål om att kunna rita, färglägga, skapa banor, lägga saker i lager, flytta runt och korrigera. De kan som redan sagts skapa vektoriserade grafik och ska du skicka sker vidare så kan Affinity Designer skapa filer i de flesta förekommande format vilket gör att du inte riskerar att hamna i en återvändsgränd.

Ser du till pris, prestanda och verktyg så är Affinitys program svårslagna. Det är tre program som inte bara har ett lågt pris – de finns i den exklusiva kretsen av program som fått full pott, högsta betyg i Magasin Mackens test.

Betyg

Program: Affinity Designer
Utvecklare: Affinity
Pris: 299 kronor just nu, ordinarie pris 599 kronor
Betyg:

Version 1.10.4:

  • Fully optimized for macOS Monterey
  • Additional optimizations for new M1 Pro and M1 Max MacBook Pro with ProMotion display
  • Various stability and performance improvements
DanishEnglishFinnishFrenchGermanLatinNorwegianSpanishSwedish