blank

Svaret på rubriken är ja och nej. Du kan inte köra den vanliga versionen av Windows som du kan göra med, eller i, en Intelbaserad Mac-dator. Du kan inte använda Bootcamp därför att det inte finns någon sådan funktion i M1-datorerna och du kan bara köra 32-bitars versioner i din M1-dator.

I en Intel-Mac är det möjligt att köra den vanliga versionen av Windows antingen installerad via Bootcamp eller virtuellt med hjälp av Parallells eller VMware Fusion – för att ta två exempel på fungerande mjukvaror. Du kan även köra en del Windowsprogram via VirtualBox och andra liknande program.

Det kan du inte göra med en M1-Mac.

Parallells

Parallells har nyligen släppt en version av en lösning där du kan köra Windows ARM-version – alltså den Windows-översion som Microsoft själva använder i sin Surface-plattor. Den versionen finns inte publikt utan kan bara laddas ned och användas av tillverkare. ARM-versionen kräver dessutom en speciell licens och den har andra begränsningar:

Windows ARM kan bara köra 32-bitars versioner av Windows-program

Microsoft säger att de jobbar på en lösning som ska göra det möjligt att köra nyare, modernare 64-bitars program med Windows ARM men där är vi inte, ännu. Det finns en testversion ute av Windows ARM men den har ännu inte lanserats. Så räkna inte med att enkelt kunna installera Parallells och sedan installera Windows för att bibehålla kompatibilitet mellan de olika plattformarna. Kort sagt – räkna inte med att kunna köra Windows i en M1-modell som du har kunnat göra i Apples Intel-datorer.

Alternativ

Svaret i rubriken är därför snarare nej, än ja och har du behov av att kunna köra Windows-program i din Mac så är M1-modellerna inte ett alternativ.

0 0 röster
Article Rating
0
Vi vill mycket gärna höra vad du tycker - kommentera mera!x
()
x