Dagligen kommer rapporter om intrång, hackade konton och enskilda som råkat illa ut. Konton har tagits över och information har stulits. Det är numera en tråkig verklighet i vår digitala tillvaro – konton hackas och tas över men det finns ett enkelt och effektivt skydd som du absolut bör slå på – om det finns för den tjänst du vill skydda.

Lösningen kallas tvåfaktor-inloggning, 2FA, och den bygger på att du ska använder en tredje faktor för att logga in. Oftast är det en pinkod, en serie siffror, som skickas till dig via ett meddelande/SMS. Du loggar in som vanligt med namn/e-post och ett lösenord och sedan bekräftar du din inloggning med sifferkoden.

Sifferkod

Sifferkoden kan också genereras med hjälp av en app där tjänsten vet vilken sifferkod du ska mata in för att kunna logga in på ditt konto. Hela poängen med 2FA är att om någon vill kapa ditt konto så krävs att denne någon också stjäl din iPhone, din Mac eller din iPad. Tjuven måste komma över någon av dina Apple-prylar för att på det sättet kunna komma åt ditt konto. Tjuven måste också ha dina övriga uppgifter naturligtvis.

Du kan idag skydda de flesta av dina viktiga konton med 2FA:

  • Apple ID
  • Facebook
  • Instagram
  • Discord
  • Linkedin
  • Twitter
  • Pinterest

Listan kan göras längre och har du idag ett konto, kontrollera om det kan skyddas med 2FA. Finns funktionen – slå på den den.

Dramatiskt

Vill du nu inte få din pinkod som ett meddelande så finns appar som du kan koppla till ditt konot och sedan generera upp egna pinkoder, snabbt. Google Authenticator och Authy är två såna appar som du kan titta närmare på. Då har du alltid med dig dina pinkoder som plockas fram vid varje enskilt tillfälle.

Genom att använda tvåfaktor-inloggning så ökas skyddet av dina uppgifter, dina konton och information som du kan och bör vara rädd om högst dramatiskt. Använder du Apples prylar så är detta med tvåfaktor-inloggning dessutom väldigt smidigt. Väljer du att få ett lösenord skickat till i ett meddelande så får du inpå pinkoden kort efter det att du har bett om den – om du använder webbläsaren Safari, Apples egen webbläsare, ska tilläggas.

DanishEnglishFinnishFrenchGermanLatinNorwegianSpanishSwedish