blank

New Explorer ställs mot NetNewsWire och Reeder. Tre riktigt bra program för att hålla reda på, läsa sortera och synkronisera alla dina RSS-länkar. Macken testar och korar en vinnare i en samling tunga romanser – på bästa boxarvis.

Vi ställer upp några grundkrav:

  • Det ska finnas ett program för macOS
  • Det ska finnas en dedikerad version för iPhone
  • Det ska finnas en dedikerad version för iPad

Kort sagt – det ska finnas en version för alla dina enheter.

Du ska också kunna synkronisera alla dina enheter – med varandra. Antingen via iCloud (bästa lösningen) eller via någon av de synkroniseringars-noter som finns ute på nätet.

RSS

RSS står för Real Simple Syndikation och det finns inbyggt i WordPress och många andra lösningar för att bygga webbplatser. RSS kan liknas vid en prenumeration där du lägger in RSS-länken från en webbplats, startar ditt RSS-program och sedan kommer alla uppdateringar till dig – automatiskt.

Magasin Macken

Tidigaste så fanns funktionen inbyggd i Safari men inte längre. Numera har RSS ersattes med Reader-funktionen men du kan snabbt samla ihop massor med nyheter med ett enda program – en RSS-läsare.

Reeder

blank

Reeder var ett av mina absoluta favoritprogram och appar under många år. Det var det huvudsakliga programmet som jag använde för att plocka in nyheter. Jag valde det därför att alla funktioner fanns där i kombination med en elegant, snygg design. Reeder hade dock en akilleshäl – du var tvungen att köpa en synkroniseringstjänst för att du skulle kunna synka alla dina enheter med varandra. När så NewsExsplorer dök upp med samma funktioner men med synkning via iCloud så ställde jag Rdeer mot nykomplingen och veteranen, Reeder, föll. Jag bytte program.

Nu kan du synka Reeder med iCloud och det betyder att NewsExplorer och Reeder är jämbördiga på den punkten.

Reeder

NetNewsWire

blank

NetNewWire är en nykomling i sammanhanget trots att programmet funnits i flera år men det är först nu som du kan synka alla dina enheter och synka med/via iCloud,

NetNewsWire är det program av de tre som har den enklaste designen. Det är liksom ”pang på” utan så mycket krusiduller men fungerar gör det.

NetNewsWire

NewsExplorer

blank

Den regerande mästaren är NewsExplorer på så sätt att det är mitt nuvarande RSS-program i alla mina enheter. Här finns synkning via iCloud, import av OMPL-fil, ett program för alla mina Apple-prylar.

NewsExplorer

Stora likheter

Alla tre programmen har appar för iPhone och iPad liksom macOS. Alla tre programmen kan importera OMPL-filer vilket betyder att du mycket snabbt kan exportera ut alla dina RSS-länkar med ett program och sedan importera alla länkar i ett annat program. Det är med andra ord små skillnader mellan de här tre programmen. NetNewsWire sticker ut i det att det är gratis – bara att ladda ned och börja att använda. De övriga två – Reeder och NewsExplorer kostar en slant beroende på version men inget av dem kan anses vara dyra program eller appar.

Pris

NetNewsWire vinner överlägset i kraft av att vara gratis

Funktioner

Dött lopp här – importera/exportera, synkronisera, sortera, filtrera och appar och program för alla enheter. Du har alla de funktioner du kan behöva i alla tre programmen.

Design

Här skiljer Reeder och NewsExplorer ut sig. De har en tydlig, genomtänkt elegant design med ett litet plus för Reeder.

Inställningar

Här vinner NewsExplorer i kraft av inställningar för fonter, bredd på kolumner med mera. Du kan anpassa NewsExplorer mer helt enkelt, fler inställningar kan göras.

Vinnare

Alla tre är därmed vinnare. Trion gör sitt jobb, har alla de funktioner du kan behöva – resten bli en fråga om tycke och smak. I mitt fall så var det nära att Reeder skulle göra en trumfarnas comeback men NewsExplorer har bredare kolumner. Jag tycker att listan över länkar är för smal i min iPad och att det som ett resultat av det visas lite för lite text. Det blir en smaksak med andra ord som fick fälla avgörandet, en kan tyckas lite detalj men dock en detalj.

 

0 0 röster
Article Rating
0
Vi vill mycket gärna höra vad du tycker - kommentera mera!x
()
x