blank

 

Det finns en grundregel när det gäller säkerhetskopior – minst tre kopior varav en kopia ska förvaras utanför kontor eller hem. Lägg sedan till att du bör kontrollera då och då att kopian fungerar, att informationen är läsbar och det gäller alla dina kopior.

iCloud i kombination med Time Capsule är en enkel och mycket smidigt lösning och då räknar vi det du har i datorn som en kopia, iCloud som en kopia och Time Capsule som en kopia. Nu ska understrykas att iCloud inte hanterar kopior, kompletta kopior av det du har i din Mac. iCloud säkerhetskopierar endast iOS-enheter.

Så hur ska du nu sätta upp en bra, fungerande lösning som inte orsakar för mycket arbete och underhåll.

Server

Har du en Mac mini eller en annan äldre Mac över och inte riktigt vet vad du ska göra med den så kan du göra om den till en server, ansluta några hårddiskar och använda den som Time Machine. Installationen är tämligen enkel men det är en del att läsa på – ladda ned server-versionen av macOS, installera och slå på serverdelen men slå av allt utom Time Machine-delen. Du lär inte behöva vare sig webserver eller mailserver.

En annan lösning är att skaffa två Time Capsule, en hemma och en på kontoret (om det är möjligt) och sedan använda båda. Nu är det en lösning som jag inte rekommenderar eftersom Apple lagt ned tillverkningen av sina egna AirPort-enheter. En lämpligare lösning är i så fall att skaffa en så kallad NAS med stöd för Time Machine. En NAS är en hårddisk som du kan ansluta i ett lokalt nätverk, direkt.

Dessa lösningar är kanske inget som du ska ge dig på om du inte har lite mer än vardagliga datorkunskaper.

En tredje lösning är att köpa plats på en hårddisk ute på nätet, exempelvis Backblaze. Kopian görs automatiskt, lagras ute på nätet och du kan läsa tillbaka information med samma program som sköter kopieringen.

En fjärde variant är en extern hårddisk som du ansluter till datorn och sedan använder du Time Machine, det inbyggda programmet. Känner du att du inte riktigt har kunskaperna för alternativen så är detta den enklaste lösningen även om den kräver att du faktiskt ansluter hårddisken då och då.

Värsta

Poängen med flera kopior är att om det värsta inträffar – brand eller omfattande vattenskada så kan både din dator och kopian hemma skadas och vara obrukbara. Det är då du kan använda kopian som finnas utanför hemmet/kontoret.

Min lösning är en server hemma, en gammal Mac mini och sedan en gammal iMac på jobbet som båda har en extern hårddisk. Sedan sköts allt automatiskt med Time Machine.

Bilder kopieras till iCloud. Jag har köpte extra utrymme så att allting ryms och kan läsas tillbaka.

Kopia 1: I datorn
Kopia 2: Time Machine på kontoret
Kopia 3: Kopia hemma
Kopia 4: Bilder till iCloud, kopia i iMac och kopia i Macbook Pro

Så ta dig en titt på hur du gör dina kopior och som redan sagts – minst tre upplagor.

Ny version av Backblaze

Version 8.0.1.540:

  • Release notes were unavailable when this listing was updated.
0 0 röster
Article Rating
0
Vi vill mycket gärna höra vad du tycker - kommentera mera!x
()
x