blank

Jag får ofta, mycket kofta, frågan hur jag har löst olika saker. Hur jag jobbar och trots att jag alltså får frågan mycket ofta så har poletten inte riktigt fallit ned – det kanske är andra som också vill veta. Jag har aldrig riktigt tyckt att det jag gör och det sätt jag jobbar på är särskilt viktigt. Hur som helst – här kommer en artikelserie från Magasin Macken – så jobbar jag.

Jag har ingen bärbar Mac i traditionell mening. Jag har ingen MacBook Air eller MacBook Pro och har inte haft någon på flera år. Min bärbara dator är en tunn, slimmad iPad Pro med Magic Keyboard och Sim-kort.

Mobil är bärbart

För mig är en bärbar enhet i första hand mobil, Den ska kunna användas praktiskt taget var som helst och under en tid med en MacBook Pro 15-tum så insåg jag snabbt att det var en för stor enhet. 15-tum är för stort, för tungt och för klumpigt.

Jag köpte den första modellen av iPad Pro, 12.9-tum så snart den kom ut. Kompletterade med ett Logitech-tangentbord som också fungerar som skal, skaffade en penna och den ersatte snabbt min då bärbara MacBook Pro. Då, på den tiden så handlade mycket om att hitta rätt uppsättningar av appar så att jag kunde göra det jag ville. Under en relativt kort period så gjorde en MacBook Pro comeback då jag konstaterade att mina webbutvecklingsverktyg inte riktigt fungerade med den mobila versionen av Safari.

Så snart de gjorde det så köpte jag en ny iPad Pro – den jag har nu.

iCloud

Jag har alla enheter, iPad, iPhone, iMac 5K och en Mac mini uppkopplade via iCloud. Här synkas skrivbord och en del andra foldrar automatiskt. Det betyder att dokument, bilder eller vad det nu är som ligger på skrivbordet finns i alla enheter. Jag synkroniserar e-post, bilder – allt som går att synka via iCloud. Som ett komplement har jag vårt eget moln baserat på NextCloud och med automatiskt synkronisering mellan Mac-datorerna och med en app så att jag snabbt och enkelt kan plocka upp filer i min iPhone och iPad.

Synkroniseringen är extremt viktig kan tilläggas. Allt det jag gör, oavsett enhet, måste ovillkorligen finnas i alla mina enheter därför att jag jobbar verkligen med alla mina enheter.

Det gör också att valet av program är viktigt, eller kanske snarare formatet. Ska jag kunna plocka upp ett dokument eller vad det nu är i alla enheter så kräver det att filformatet är detsamma oavsett enhet. Det är numera ett mindre problem och jag köper program och appar utifrån att det finns en version för macOS och en kompatibel version för iOS.

Program och appar

Affinity har program för design, bildredigeringen och ”desktop publishing” – de finns för macOS och för iOS.
Pixelmator, bild och grafikredigeringsprogram gör det också och till de programmen kommer Apples egna program där iWork-serien med Pages, Numbers och Keynote är viktiga.

Jag valde bort Adobes program för flera år sedan liksom Microsoft Office. Adobes program därför att de är för dyra, för stora och därför att det finns mindre, rappare och bättre program som på sikt kostar mindre. Microsoft Office därför att jag aldrig behövt några av Microsofts program helt enkelt därför att iWork gör samma jobb, är snyggare, enklare att hantera och de är gratis. Sen har mycket av anpassningen och att få ihop en fungerande arbetsplattform oavsett enhet handlat mycket om att hitta appar för min iPad Pro.

Rätt app

Allt finns inte för iOS vilket är en nackdel. En stor fördel är att appar ofta är extremt bra på få saker vilket gör att det handlar om att ge sig ut på skattjakt och leta rätt app för uppgiften. Idag har jag rätt uppsättning och de bygger som redan sagts på appar och program som finns för båda plattformarna.

Det finns några saker som jag inte gör på min iPad Pro:

  • Redigerar video
  • Redigerar ljud
  • Redigerar tunga bilder och tung grafik
  • Bygger saker med webbutvecklingsverktyg som kommer att kräva prestanda

Video och ljud kräver utrymme och översikt och inget slår min Mac mini med en 34-tums widescreen Jag kan helt enkelt inte tänka mig att jobba på annat sätt. Nu kan jag redigera video med min iPad Pro om det skulle vara kris. Luma Fusion är ett kraftfullt videoredigeringsprogram för iOS men jag har använt det i nödfall om det är bråttom och jag exempelvis är på resa. Resultatet är fullt godkänt men arbetsprocessen är inte lika smidigt som med Mac mini och en stor bildskärm.

Processer

Tunga processer och mer avancerad utveckling för jag inte heller med min iPad Pro men det gjorde jag inte med min 15-tums MacBook Pro heller. Jag vill ha en stor skärm, god översikt och jag vill ha all prestanda som finns att tillgå för att det ska gå undan. Återigen – jag kan göra det med min iPad Pro om jag måste men jag föredrar det inte.

På den här punkten är det ingen skillnad på en bärbar MacBook Pro eller min iPad Pro. Jag gjorde inte sakerna ovan med min MacBook Pro om jag hade ett val – bara i nödfall. Det är samma sak med min iPad Pro – jag kan göra allt om jag måste men jag föredrar stor skärm om jag får välja.

Jag använder min iPad Pro huvudsakligen för text. Jag skriver massor på den, redigerar bilder lite snabbt och korrigerar, justera och rättar till saker som blivit fel på webbplatser. Jag kommunicerar, e-post, meddelanden och så alla dessa videotjänster.

Pandemin

Under pandemin så har jag kört videomöten med Zoom, Skype Business, FaceTime ich Teams  – allt är installerade i min iPad Pro. Jag har få eller inga av de programmen i min Mac mini, förutom inbyggda FaceTime. Det är helt enkelt lättare att installera alla dessa appar i min iPad Pro, ge dem de rättigheter de ska ha för att fungera och sedan köra videomötet i min iPad. Då vet jag dessutom att programmet körs fullständigt ”sand boxed” vilket är att föredra ur säkerhetssynpunkt. Zoom kör jag enbart därför att jag måste och jag litar inte för en sekund på programmet. Därför kommer det inte i närheten av mina Mac-datorer utan är förpassat till nedslängda och säkrare iPadOS.

Nästa del: Jag och min iPhone 12 Pro Max

0 0 röster
Article Rating
0
Vi vill mycket gärna höra vad du tycker - kommentera mera!x
()
x