blank

Den personliga integriteten, min information, min personliga information är hårdvaluta ute på nätet och det finns en rad multinationellt, stora teknikjättar vars affärsidé är att samla in data, bearbeta den och sälja informationen vidare. Här är Mackens Guide för att komma undan datatrålarna.

Plötsligt studsar du till, i ditt flöde av information ute på nätet dyker det plötsligt annonser om något dom du har funderat över att köpa men som du så vitt du vet inte har sökt efter på nätet eller skrivit om. En misstanke föds och du tittar på din iPhone – ”Är jag avlyssnad?” eller ”Läcker mina elektronisk prylar information?”.

Känns det igen – har det hänt dig?

Svaret på frågorna är nej och ja. Du är inte avlyssnad men dina elektroniska kan mycket väl läcka information som Facebook eller Google lyckats att pussla ihop för att ta reda på vad du planerar att köpa. Det är ett bevis på att kartläggningen av dig som individ faktiskt fungerar.

Byt till plattform

I den här genomgången så är flera av råden att byta till Apples plattform och även om jag vet att det inte är realistiskt och att alla inte gillar Apple så handlar det om att byta till en tjänsteleverantör som inte har som affärsidé att samla in data om dig och plocka åt sig av din personliga information. Ska du ha tillgång till en rad tjänster, kunna använda nätet, surfa runt samtidigt som du lagrar data på andra platser än hemma lokalt så kan du inte ha kakan och äta den. Det handlar också om tillgänglighet och användarvänlighet. Ska du göra saker så fungerar det inte med att du varje gång måste sitta och traggla dig igenom ändlösa radera med inställningar för att försöka att minska mängden data som skickas ifrån dig. Därför är rådet att se över dina tjänsteleverantörer, dina behov och om du störs av att andra samlar in data om dig – byta plattform.

Förklaringen

Till att börja med ska sägas att vare sig Google, Facebook eller någon annan av teknikjättarna behöver veta vem du är som individ för att kunna samla in information om dig. De behöver inte veta, och de struntar faktiskt i vem du är, vad du heter men däremot håller de reda på var du bor, var dina prylar finns, vilka du umgås med ute på nätet Puch de följer mycket noga vad du gör ute på nätet därför att det är grunden i deras datatrålande.

Genom att samla in information om vilka webbplatser som du besöker, vilka annonser du klickar på, vad du söker efter och vad du gör så kan du som individ kartläggas och släng in ålder, geografi i ekvationen så kan du placeras i en grupp som statistiskt motsvarar den du är – din digitala personlighet. Sedan kan datatrålarna bara fylla på med mer data, mer information för att komplettera bilden av dig och det utan att du ens behöver att använda just deras tjänster eller besöka deras webbplatser.

Samarbete

Vi bortser ifrån, och missar ofta, att Facebook, Google, Amazon och andra samarbetar med en lång rad andra webbplatser och att har tjänster och funktioner som läggs in på andra webbplatser. Med hjälp av digitala fingeravtryck vet de att det är du som loggar in på en webbplats, besöker en webbplats eller använder en tjänst. Du kan som bekant logga in med Google, logga in Facebook, lagra dina bilder hos Google, ha din e-post hos sökjätten och förutom allt det så äger jättarna andra webbplatser – Instagram, WhatsApp och Youtube för att ta några exempel.

Insamlingspunkterna, möjligheterna för datatrålarna att hitta information och samla in den är om inte oändliga så näst intill.

Så hur minskar du då exponeringen mot Google, Amazon, Facebook och de andra datatrålarna?

Genom att ge upp en del av din bekvämlighet, välja andra produkter och tjänster och genom att säga nej men tro inte att du kan hålla dig undan helt och hållet och tro inte att du kan lyckas med att se till att datatrålarna helt tappar bort dig och att du kan surfa runt ute på nätet helt anonymt. Det går men det är inte enkelt och det kräver rätt radikala åtgärder som inte passar de flesta av oss. Du kan däremot minska mängden va data som de kan smala in om dig – du kan göra det svårare att kartlägga dig.

Byt sökmotor

Börja med att byta sökmotor – kasta ut Google och byt till DuckDuckGo eller någon annan sökmotor som garanterat att det du söker och det du gör inte kartläggs.

  • Byt sökmotor i alla dina webbläsare. 

Byt webbläsare

  • Kasta ut Google Chrome

Vill du ha en snabb, resurssnål webbläsare anpassad för din Mac så väljer du Apples egen Safari. Du får betydligt bättre batteritid i en bärbar Mac och du slipper att en massa information om det du gör landar hos Google. Webbläsarna Brave och Firefox är två andra riktigt bra alternativ och känner du att du absolut inte kan ge upp en del av de funktioner som finns i Google Chroem så bygger Brave på samma kod, har samma funktioner men Brave snokar inte på dig.

Kasta ut Alexa och Google Home

Du kan inte förvänta dig att ha någon slags integritet, en privat sfär om du släpper in Googles smarta högtalare Google Home eller Amazons Alexa in i ditt hem. Ska du använda smarta funktioner hemma så välj Apples Home i kombination med Siri.

  • Välj Apples Home

Välj bort datatrålarnas tjänster och produkter

Det finns ett skäl till att Google Home och Googles nätverkslösning för ditt lokala nät hemma är billigt i en jämförelse med konkurrerande produkter – de vill att du ska använda dem, ta med dem hem och koppla upp ditt hem mot deras tjänster, produkter och funktioner. Google har periodvis sålt en del av sina produkter subventionerade, med förlust, för att se till att vi köper dem, tar hem dem och kopplar upp oss. Det är därför det finns små smarta  enheter för Google Home som kostar under 500 kronor – för att Google vet att det är en utmärkt insamlingspunkt för data.

  • Välj andra produkter

Välj bort Google Documents, Gmail och andra lösningar, produkter och tjänster från Amazon, Facebook och Google om du ska minska din exponering.

Byt telefon

Sitter du idag med en mobiltelefon med Android under skalet, och du inte har gedigna tekniska kunskaper för att kunna byta ut Android, så är du en guldgruva för Google. Du använder Googles webbläsare, söktjänst och du kanske lagrar dina bilder hos sökjätten och använder en rad av de tjänster som följer med en Android-telefon. Därmed har Google en rad enskilda insamlingspunkter som sammantaget ger sökjätten stora mängder användbar information om dig.

  • Byt telefon, surfplatta och dator

Nej, jag vet mycket väl att det kanske inte är realistiskt och att det inte fungera för många. Jag vet också att Apples prylar upplevs som dyra, även om det finns en rad olika iPhone-modeller att välja mellan, i olika prisklasser, men på datorsidan så finns inga direkt billiga Apple-datorer. Ett byte av dator, mobiltelefon och surfplatta är inte något som alla kan göra, av kostnadsskäl eller av andra orsaker. Det du gör kanske kräver en Windows-dator eller så har du fått en Android-telefon av jobbet. Trots det så om du vill minska exponeringen mot de här teknikjättarna, om du vill göra det svårare för dem att smala in information om dig så är de prylar du använder viktiga i sammanhanget.

Din TV

Din TV är nästa viktiga insamlingspunkt och en uppkopplad tv är en guldgruva. Våra tv-vanor avslöjar vad vi är intresserade av, vad vi tittar på, när och hur länge. Därmed inte sagt att du behöva bytta TV men den behöver kanske inte vara uppkopplad på nätet.

  •  Koppla inte upp din TV

Vill du ändå ha tillgång till bra tjänster, funktioner och appar så rekommenderas AppleTV.

Håll koll

Slutligen – håll koll.

Vilka data samlar en tjänst in om dig?

Läs avtalen även om det tar tid och är krångligt. Ta reda på om information skickas vidare och till vem eller vilka. Med Apples Safari så kan du se vad en webbtjänst samlar in om dig.

blank

 

Här på Magasin Macken finns det 7 trackers – egentligen bara två eftersom fem tillhört Google (jag erkänner att det kan uppfattas som hyckleri att varna för Google och samtidigt använda deras tjänster men jag är i vart fall öppen med det). I Mac App Store och i Mapp Store finns deklarationer från utvecklarna vad de samlar in och hur informationen används. Du kan enkelt slå av flera av spårningsfunktionerna som används ute på nätet genom att slå av tredjeplats cookies och genom att slå av funktioner i iOS, iPadOS och macOS. Funktioner som är avslagna som standard så egentligen behöver du bara kontrollera att det är så.

Teknikeremit

Du kan minska din exponering, minska mängden data som samlas in om dig – utan att behöva lämna nätet, flytta ut i skogen och leva som en ensam teknikeremit. Du kan betyda att du får offra bekvämlighet och tillgänglighet men det finns inga genvägar. Har du inga problem med att det samlas in information om dig så gör du naturligtvis som du vill (det gör du oavsett) och här finns inga rätt eller fel. Det är du som väljer och det är din information. Du väljer vad du vill göra åt det.

blank

0 0 röster
Article Rating
0
Vi vill mycket gärna höra vad du tycker - kommentera mera!x
()
x