blank

Spark är ett av de mer populära alternativen till Apples inbyggda Mail och det är lätt att förstå varför – teman, en del fiffiga funktioner och smarta brevlådor. Magasin Macken har tagit Spark på en testrunda och satt betyg.

Det är lite speciellt att testa ett e-postprogram därför att de flesta av oss har kört med det program vi nu har kört med länge. Vi har lagt oss till med vissa vanor och vi tycker att vissa saker ska vara på ett visst sätt. Det är som med webbläsare och svaret på frågan ”Varför kan webbläsaren XX inte gör som min gamla webbläsare?”. Svaret på den frågan är enkelt och ologiskt – ”Vill du att din nya webbläsare ska göra som dina gamla webbläsare – byt inte.”

Annorlunda

Spark är lite annorlunda. Det bör du ha klart för dig innan du sätter dig ned för en test. Här finns fet som kallas ”smarta brevlådor” och ett betydligt bättre notis-system än det fin smogs i macOS och Mail. Notissystemet i macOS är vedervärdigt och en ständig irritationskälla och jag trodde inte att det överhuvudtaget var möjligt att göra det ännu sämre men det har Apple lyckats med i Big Sur. Jo, du gissar rätt jag har slagit av styggelsen helt och hållet i mina datorer för nu dyker notiserna inte bara upp samma, skymmande ställe. Det är också helt ologiskt att få bort dem. Klickar du på dem kommer de tillbaka.

I Spark kan jag ställa in att jag ska få en notis bara för avsändare som hag har med i min adressbok eller i en lista. Smart, enkel och mycket funktionell lösning som gör att jag slipper notiser för nyhetsbrev och annat som inte är viktigt eller akut.

Stort och tydligt

Bifogade filer är en annan sak som Apple lyckats att dölja så till den milda grad att det är svårt att hitta bifogade filer ibland. I Spark syns de, stort, tydligt och du ser även vilken typ av fil det är. Spark finns för din Mac, din iPad och din iPhone och även för din Apple Watch. Pluspoäng för för smarta brevlådor, notiser och bifogade filer men det är sedan Spark brister och fallerar – och det inte så lite heller.

Översikt

Du kan välja mellan att köra ”Classic” eller ”Smart” när du ska kolla dina mail. Det första är mail i datum/tidsordning – det andra är att flagga, prioriterade mail hamnar först i kön. Det senare kan kännas lite udda inledningsvis men det är du som väljer. Sätter du en flagga på ett mail så se till att det verkligen är viktigt. Då fungerar det. Sparks akilleshäl är hanteringen av foldrar. Ska du flytta mail och om du har många foldrar så fungerar det inte. Det tar för lång tid att scrolla fram rätt mapp och dessutom hackar Spark i hanteringen. Det är ryckigt för att uttrycka det milt.

Betyg

Program: Spark
Utvecklare: Readdle Inc.
Pris: Gratis till 7 dollar I månaden
Betyg:

blank

Version 2.10.4:
  • There’s more than meets the eye to today’s small, yet mighty update to Spark.
  • We’ve made a few improvements to the sync mechanics in Shared Inboxes. In addition to that, we fixed email import to the Agenda app.
0 0 röster
Article Rating
0
Vi vill mycket gärna höra vad du tycker - kommentera mera!x
()
x