blank

Du ger dig ut på nätet för att söka efter information som styrker en åsikt, din åsikt. Ganska snart hittar du en rad länkar som till synes ser ut att backa upp det du anser. Det ser ut att finnas ganska många länkar vilket gör att du förleds till att tro att du har rätt. Kom då ihåg att dina sökresultat inte säger någonting om världen – bara om dig.

Google, Facebook, Twitter, Instagram, Linkedin är exempel på tjänster som försöker att tillhandahålla det de tror att vi vill se, läsa och ta del av. Vi serveras det de här tjänsterna tror att vi är intresserade av och ju mer vi använder dem desto bättre blir de på att pricka rätt. Det är det som är filterbubblan. Vi ser en filtrerad verklighet och filtret är skräddarsytt bara för oss.

Nödvändig

Filtret och prioriteringen är nödvändig. I annat fall så skulle all den enorma information som finns ute på nätet inte kunna hanteras. Sökmotorerna kan inte visa allt för dig så istället visar de det de tror att du är mest intresserad av – informationen filtreras och prioriteras för att kunna hanteras.

Det betyder att dina sökresultat är en bild av dig, inte verkligheten eller verkligheten runt omkring dig. Det är en bild av dig, det du söker efter och det är en bild av det sökmotorerna tror att du är intresserad av.

När du scrollar på Facebook eller Instagram så filtreras det du ser. Du får se det de här tjänsterna tror att du vill se och på Facebook visas exempelvis inlägg från de som du brukar interagera med – de vars inlägg du kommenterar, de som du skickar meddelanden till och så vidare. Även om du har få kontakter så kommer de att graderas, prioriteras utefter det du gör och kontakter som du inte har så mycket kontakt med åker nedåt på listan tills du inte ser dem längre. Facebook har ett intresse av att hålla kvar dig på tjänsten, aktivera dig och se till att du spenderar så mycket tid på deras tjänst som möjligt så då serveras du det Facebook lärt sig att du vill bli serverad.

Du lever i en bubbla, en filterbubbla.

Förstärks

Din verklighet och dina åsikter förstärks därför att det gagnar de här sociala mediajänsterna. Det ät därför våra sökningar, våra sökresultat är så viktiga för Google och andra tjänster. De visar vad vi tycker, vad vi är intresserade av och vilka vi är. Det är grunden för alla de filter, alla de algoritmer som styr vår digitala tillvaro och vår digitala värld.

Filterbubblan finns överallt – på Facebook, Google, Netflix, Disney+, AppleTV+ – överallt på nätet används filter och prioriteringar för att visa den information som avsändaren tror att vi vill se. Överallt får vi se en bild, information av det tjänsterna tror att vi är intresserade av. Det är därför Netflix och många med dem vill att du ska använda just ditt konto. Tjänsterna vill att alla användare ska ha sitt eget konto för att filtren och prioriteringarna ska fungera. Då kan data samlas in, analyseras och sedan erbjuds ett utbud som ska tilltala oss. Det är som en restaurang där alla gästerna har en egen, unik meny.

Så många sökträffar som ser ut att bekräfta dina åsikter betyder inte att du har mer rätt än någon annan eller att många tycker som du gör – det betyder bara att sökmotorn har lyckats att ge dig det du vill ha.

0 0 röster
Article Rating
0
Vi vill mycket gärna höra vad du tycker - kommentera mera!x
()
x