blank

För några månader sedan berättade Apple att de utvecklat en ny plattform, Apple Silicon, och just nu så finns det fyra, datormodeller, M1, som bygger på Apples helt nya plattform. Här är Magasin Mackens Guide till Apple Silicon.

Apple Silicon är Apples nya plattform med kretsar där grafik, ljud och processor sitter i en och samma krets. Apple Silicon är alltså en integrerad lösning där alla komponenter sitter mycket tätt tillsammans.  Basen, kalla det hjärtat, utgörs av Apples egen version av en ARM-processor som är samma typ av processor som sitter i praktiskt taget alla Apples produkter – allt från iPhone och nu till Mac-datorer. Kretsarna tillverkas av TSMC och bygger på Apples design och TSMCs 5nm teknik. Det senare, nano meter, enkelt kan bekrigas som att ju lägre beteckning desto modernare processor.

Tidigare så har Apple använt Intels processorer i sin datorer (och fortfarande använder). Det är två olika tekniska plattformar, hårdvara, och två olika tekniska lösningar. Apples besked att Apple nu byter till egen hårdvara innebär att Intel kommer att fasas ut under de närmaste åren.

blank

Apple nya, färgglada iMac M1

Fördelar

De första M1-modellerna har inte bara visat sig att vara betydligt kraftfullare, ha bättre prestanda än Intel-baserade datorer utan de utvecklar mindre värme och de bärbara datorerna har dessutom bättre batteritid. I de så kallade benchmark-tester som gjorts så har M1-modellerna visat sig helt överlägsna Intel-baserade modeller i de flesta fall. I några fall så hänger Intel fortfarande med vid det som kallas multi-core körningar. En processor kan använda single-core och multi-core vilket betyder att olika mängd kärnor används. Utan att fastna för mycket i teknik så är enkel förklaring att videoredigering och exempelvis tyngre bildredigering kräver så krävs mer prestanda och då används fler kärnor, multi-core. Det handlar om de beräkningar som processorkärnan gör och om en eller flera kärnor används för vissa operationer där fler kärnor används så kan Intels-processorer vara snabbare än Apples M1.

Bildskärmar

De här första M1-modellerna har också en begränsning vad gäller hantering av bildskärmar. MacBook Pro 13-tum och MacBook Air 13-tum kan bara hantera en extern bildskärm – utan extra adaptrar, drivrutiner och tillbehör. Mac mini M1 kan hantera två externa bildskärmar – en via USB-C och ytterligare en via HDMI. För dig som har som krav att kunna använda flera bildskärmar så är det bra att känna till det. Huruvida denna begränsning kommer att bestå även i de kommande modellerna av MacBook Pro och iMac återstår att se. Den nyligen presenterade iMac-modellen har samma tekniska begränsning – du kan ansluta en extern skärm ytterligare.

Mjukvara

blank

Nya iPad Pro har en M1-krets under skalet

Apple har utvecklat en mjukvara som kan sägas fungera som en tolk mellan mjukvara som är utvecklade för Intels plattform och Apple Silicon – Rosetta 2. Kommandotolken gör det möjligt att installera och köra program som är utvecklade för Intels plattform i en M1-dator. Detta som en tillfällig lösning medan programmet uppdateras och optimeras för Apple Silicon. Nu, några månader efter lanseringen av de första M1-datorerna så kommer det nya, optimerade versioner för de nya datorerna praktiskt taget varje vecka. Microsoft, Adobe, Affinity meds flera har redan fullt ut fungerande versioner för M1 liksom Apple själva.

Nya modeller

Apple har meddelat att tillverkningen och försäljning av iMac Pro nu upphör och flera modeller av iMac 21-tums modellen finns inte längre i lager. Det är tydliga tecken på att Apple tänker sälja ut och sälja slut på Intel-baserade modeller innan nya modeller lanseras.

Rykten säger att det kommer en MacBook Pro 14-tums modell, en 16-tums MacBook Pro och nya modeller av iMac har presenterats. Det vi inte vet med säkerhet är om det kommer nya Pro-modeller i sommar eller senare i höst. Nya modeller kommer – det kan vi däremot vara tämligen säkra på.

Här är Magasin mackens guide för dig som ska köpa en ny Mac

0 0 röster
Article Rating
0
Vi vill mycket gärna höra vad du tycker - kommentera mera!x
()
x