blank

Apple har nu rullar ut App Tracking Transparency (ATT) i iOS 14.5 och iPadOS 14.5. Funktionen är aktiverad som standard vilket betyder att efter att ha uppdaterat dina prylar så behöver du inte göra någonting.

Du hittar App Tracking Transparency (ATT) i inställningarna under Intgritet. Funktionen har ibland framställts som ett stopp, ett hinder men det är i första hand en inställning som om användaren slår på den tvingar utvecklare av appar, annonsköpare och de som samlar in data att be om lov. Det är transparens – fråga först innan du försöker samla in data.

blank

ATT kommer inte att tillåta:

  • cross-website
  • cross-app tracking app tracking
  • IDFA sätts som otillgänglig

Cross-website

Det hörs på namnet vad ”Cross-website” gör – spårar dig och samlar in data om dig mellan webbplatser – alltså den webbplats du lämnar och den du kommer till. Det är ett effektivt sätt för att kartlägga och samla in data om vad en användare gör ute på nätet., inte minst för annonsörer som vill veta om du hoppar mellan e-hanfelssajter och vad u eventuellt söker efter.

Cross-app

”Cross-app” är en snarlik funktion men samlar in data mellan appar.

IDFA

Identifier for Advertisers, IDFA, är den tekniska lösning som annonsörer och andra har använt sig av för att samla in information. Det är den lösning som Apple låtit annonsörer använda, fram till nu, och även IDFA inte är nedlagd så kommer ATT göra IDFA obsolet.

Användare

Du som användare behöver göra lite eller ingenting. ATT har en enda inställning och anti-tracking är påslaget som standard.

blank

Du kan sedan välja att slå av annonsörer och andras möjlighet att fråga dig om de får samla in din information eller inte.

blank

Är knappen grön så tillåter du att appar/utvecklare får fråga om du godkänner att din data samlas in. Det är standardinställningen. Du kan sedan styra, per app, vilka som får/inte får samla in data.

blank

Du kan även slå av funktionen vilket betyder att du inte vill att din information ska samlas in och att du inte heller tillåter att bli tillfrågad.

Det är allt.

Det här är det Facebook skriker om

0 0 röster
Article Rating
0
Vi vill mycket gärna höra vad du tycker - kommentera mera!x
()
x