blank

VPN, Virtual Private Network, är din egen tunnel till och från Internet och det innebär att du har en skyddad uppkoppling. Det är numera närmast ett krav om du ska använda öppna nät, på caféer, på hotell och liknande. Rekommendationen är att aldrig använda ett öppet nät – utan VPN.

Det råder ingen brist på VPN-tjänster, snarare tvärtom vilket kan göra det svårt att välja. Priset är naturligtvis en viktig faktor men ännu viktigare är att du kollar upp hur många servrar du har tillgång till för det är det som avgör kvaliteten på VPN-tjänsten. Regeln är enkelt – ju fler servrar desto bättre.

Acesspunkt

VPN fungerar nämligen så att du ansluter till en server som i sin tur ansluter mot nätet. Trafiken till och från accesspunkten är krypterad och skyddad. Kolla också upp att kan använda tjänsten för alla fina enheter – iPhone, iPad och din Mac.

NordVPN – Bra, beprövad tjänst som funnits länge. Här rådet det ingen brist på servrar.
Surfshark – Billigaste tjänsten, har lite förre servrar men rör du dig inom tätorter så är det ett utmärkt alternativ.
ExpressVPN – Pålitlig leverantör med gott om servrar runt om i världen.
CyberGhost – Gott om servrar, etablerad, bra leverantör
Mullvad – Här är också ett bra alternativ med gott om servrar och en bra tjänst.

Checklista

Checklista:

  • Hur många servrar erbjuder tjänsten
  • Finns det klienter/program för alla dina enheter
  • Pris per månad

Det kan också vara bra att kolla om din tjänst har en så kallad ”Kill Switch” – det betyder att du inte kommer ut på nätet om VPN-tjänsten inte är aktiv och fungerande. Då riskerar du aldrig att surfa på ett öppet nät av misstag.

En del av tjänsterna erbjuder även annonsblockering vilket betyder att du kan avinstallera alla annonsblockerare om du köper med VPN.

0 0 röster
Article Rating
0
Vi vill mycket gärna höra vad du tycker - kommentera mera!x
()
x