Så skyddar du dig mot ransomware

Så skyddar du dig mot ransomware

Programmen kallas utpressningsvirus och de skickas i form av falska mail med länkar och uppmaningar om att kolla om du har fått paket, din senaste faktura och Telia och PostNord tillhör de företag som utnyttjas. Så här skyddar du dig mot ransomware.

I och med att programmen sprids via länkar i falska mail så är det svårt att skydda sig med antivirusprogram och enbart lita på dem. Ett antivirusprogram är inte ett heltäckande skydd, för att tala klartext.

Sunt förnuft

Säkerhetskopior, skepsis, försiktighet och sunt förnuft är ett effektivare skydd och det första du inte ska göra är att klicka på länkar som skickas till dig via e-post. Telia, PostNord, Apple, Microsoft, Google och andra behöver inte en dig att du ska logga in och bekräfta dina användaruppgifter. De har den information de behöver redan.

Får du mail som uppger att du har fått ett paket, att det är problem med en av dina fakturor och att du har pengar att fodra så är även det mailet med stor sannolikhet falskt.

Kolla mailet

Du kan själv, enkelt kolla var ett mail kommer ifrån.

I Apples Mail finns funktionen under Visa.

. Markera det mail du vill kolla, utan att klicka på några länkar
. Använd funktionen att via hela innehållet under Visa

Då kan du se hela innehållet med den väg som mailet har gått innan det nådde dig. Även om det kan se lite rörigt ut så kan du se vilka servrar, vilka system som mailet passerat under vägen till dig.

Jag är medveten om att det är lite av överkurs för många men det finns i alla fall en möjlighet att kolla upp ett mail och varifrån det kommer.

Säkerhetskopior

Räddningen om ett ransomware slår till är inte att betala utpressarna. Det är att städa datorn, installera om den helt och hållet och sedan lägga tillbaka alla data från en färsk, osmittad säkerhetskopia.

Därför ska du göra regelbundna säkerhetskopior och helst se till att det görs helt automatiskt. Tänk också på att en extern disk också kan smittas. Det bästa är alltså att använda ett program, exempelvis Apples egna Time Machine för att göra kopior som inte lagras på samma sätt som informationen lagras i din dator – alltså regelrätta filer som ligger lagrade på den externa disken på samma sätt som i din dator.

Hängde du med där?

Slår ett ransomprogram till så söker det igenom alla ansluten enheter, även externa diskar och även de filerna kan krypteras och göra obrukbara. Har du då en extern disk ansluten som lagrar filer som du bara kopierat över så kan de filerna kryptera och låsas de också.

Mac är inte immun

Även om de flesta ransomware-program skrivits för Microsofts Windows så är inte macOS eller en Mac immun. Det finns ransomware som skrivits för macOS och du kan drabbas även som mac-användare.

Summering

. Säkerhetskopior
. Sunt förnuft och skepsis

Var försiktig, klicka inte på länkar i e-post och kolla alla misstänkta mail.

Slutligen, betala inte. Polisanmäl och städa datorn, installera om och återställ från en färsk backup.

0 0 röster
Article Rating
0
Vi vill mycket gärna höra vad du tycker - kommentera mera!x
()
x