blank

James Buster Douglas hade ett rykte om sig att ge upp i matcher. Ett rykte som ledades på av Don King, Mike Tysons manager. Matchen, med tre bälten på spel, fick arrangeras i Japan för hemma i USA ville ingen betala för matchen som alla boxningsexperter var eniga om skulle avgöras tidigt, på knockout och det var utan minsta tvekan James Buster Douglas som skulle slås ut.

Douglas däremot hade helt andra planer. Han kom till Tokyo, Japan med en plan och han var inställt på att boxas och möta Tyson med ett vasst vapen, en snärtig, rapp jabb. Redan i den första ronden stod det klart att den här matchen skulle Mike Tyson inte klara av enkelt. Douglas hoppades inte på tur, ett lyckosam – han hade en genomtänkt plan. I den femte ronden började Tysons ringhörna inse allvaret. James Buster Douglas inte bara skickade in jabbar rätt igenom Tysons försvar, han träffade allt oftare med långa svepande högerslägga och Tysons ena öga började att muras igen. Nu gick det upp för Tysons ringhörna att de var på väg att förlora hela matchen, alla bältena mot en boxade som klev in i ringen med oddsen 42-1 – mot sig.

Åttonde ronden

I den åttonde ronden, den 11 februari 1990, träffade Tyson med en uppercut och allt såg ut att sluta som vanligt med en utslagen motståndare och seger på knockout. Nedlagning kom dock sent i ronden med bara sekunder kvar. Douglas kom upp, klarade räkningen och hans ringhörna jobbade frenetiskt för att få i honom i dugligt skick till den nionde ronden. Douglas kom inte bara ut i dugligt skick – han kom ut för att snabbt vända tillbaka matchen och i den tionde ronden satte han samman ens Erik slag som sände Tyson ned i avansen för den första gången i han karriär. En klart dimmig Tyson ligger och letar efter sitt tandskydd, hittar det och räknas ut. Boxningsvärlden har just bevittnat en av de största skrällarna, sensationerna någonsin.

Det här är en dokumentär från ESPN, sportkanalen och det är James Buster Douglas som är i fokus.

Disney+ – 42-1