blank

Jag har en Sony TV med AndroidTV under skalet i sovrummet. Den har annan mjukvara, andra inställningar än exakt samma tv i USA. Jag har en Samsung TV som hänger på väggen i vardagsrummet. Den har andra inställningar än exakt samma modell i USA. Anledningen stavas GDPR och det är en tvingande lag. Det är också skillnaden på Europa och USA när det kommer till min information och vad företag får göra och inte göra.

I USA smyger Samsung in reklam, betald reklam, i sina TV-apparater. Samsung gör det av två skäl:

  • De kan, det är tillåtet
  • Samsung tjänar pengar på det

En modern tv-apparat är idag uppkopplade på nätet – på gott och ont. På gott därför att den snabbt kan uppdateras – på int därför att den snabbt kan uppdateras.

Personliga data

En TV är en guldgruva för reklammakare. Din TV visar vad du tittar på, när du tittar på något och hur länge du tittar. Med aldrig så lite kartläggning och datainsamlingen så kan det mesta om dig och din familjs läsas ut. Det är därför Samsing, Sony och många med dem samlar in en massa information om det vi tittar på. Här finns en viktig skillnad – i Sverige och Europa måste Samsung berätta att de gör det. Samsung måste också ge mig som konsument en möjlighet att slå av ”interaktiva annonser” och datatrålande.

Det framgår av Samsung användarvillkor:

(Endast för personer bosatta inom Europeiska samarbetsområdet EES)

Med en enda rad bekräftar Samsung att utanför EES/EU så samlas data in, annonser visas och användaren får vackert finnas sig i att en dyr, elektronisk produkt som du tror att du äger och styr över visar sig fortfarande vara en reklamhub för Samsung. det gäller för övrigt LG, Philips, Sony och de flesta tillverkarna.

Tvång

Fram till det att GDPR, EUs dataskyddslagstiftning röstades igenom och blev verklighet och ett krav så funderade tillverkarna inte om detta var moraliskt och etiskt försvarbart. Juridiskt var det tillåtet så då förvandlades de tv-apparater som vi trodde att vi styrde till något annat.

I Samsungs fall så anropar deras tv-apparater vissa givna adresser – precis som övriga tillverkare. Försöker du blockera dessa adresser i din router, vilket är tekniskt fullt möjligt, så kommer andra funktioner i tv:n att sluta att fungera. Samsung byter dessutom adresser då och då och det görs knappast av något annat skäl än för att eventuella filter ska sluta att fungera.

Skillnad

I USA får användarna försöka att filtrera bort Samsungs reklam och för att försöka att stoppa datatrålandet. Här i Sverige och Europa så kan jag klicka ur en samling villkor så försvinner annonser och datatrålandet. Det är så det ser ut idag – bolagen anpassar sig för olika marknader och det är därför tvång och lagar är det enda som fungerar.

GDPR har kritiserats för att var en alltför tam lagstiftning. Den går inte tillräckligt långt, har det sagts, men startar du din uppkopplade TV så kommer du att se vad EU beslutet betytt. Du kan slå av annonser, datainsamling – en amerikansk användare kan det inte.

 

0 0 röster
Article Rating
0
Vi vill mycket gärna höra vad du tycker - kommentera mera!x
()
x