blank

Det finns två program som jag tar till så snart en Mac inte gör det den ska och inte fungerar som den borde – CleanMyMacX och OnyX. Under årens så har jag tappat räkningen på hur många Mac-datorer som jag har fått fart på igen med OnyX. Det är ett kraftfullt, tekniskt program, som inte är helt lätt att använda och förstå sig på men det är en räddare i nöden.

OnyX är din schweiziska armekniv. Ett universalprogram som du kan ta till för att städa ut cache-filer, bygga upp nya index och en rad andra viktiga uppgifter. Det är också därför OnyX kan lösa och fixa så många olika problem med en Mac – det handlar nämligen ofta om problem med mjukvaran, inte hårdvaran.

Index

Din Mac innehåller en rad olika index, databaser med information som används för att söka efter filer (Spotlight), det är det som kallas cache-filer vilket exempelvis kan vara lagrad data från alla de webbplatser som du har besökt. Blir det fel i något eller några av dessa index så kan din Mac uppföra sig ”konstigt”. Det finns även lagring av ikoner, kopplade till alla dina program och blir det fel här så ser en del ikoner märkliga ut. Kort sagt – det finns en rad olika saker som lagras i din Mac och som kan sluta att fungera. Vanligen så rullar allt påa som det ska men som sagt, även en Mac kan behöva lite kärlek och omvårdnad.

Det är här Onyx kommer in. Det är ett verktyg för att köra en rad underhållsprogram, olika funktioner och för att radera, städa och sedan låta din Mac bygga upp nya, fräscha index. För det är det som är det fins med macOS och med alla dina index – de byggs upp på nytt om du raderar dem.

Underhåll

Det är bland annat därför det är en alldeles utmärkt idé att starta om din Mac, säg en gång i veckan. Då körs en del sådana här underhållsprogram som håller din Mac i fin form. Det fina med OnyX är att det är gratis, helt gratis. Det är bara att ladda ned, starta och sedan köra med de förinställda inställningarna.

Faktum är att det brukar räcka för att ”rädda” en krånglande Mac.

Tänk nu på att efter det att du har kört OnyX så kan du Mac dra igång lite extra, gå på högre varv, fläktarna kan dra igång en stund (några timmar) innan alla index byggts upp och återskapats. Det är helt normalt och när de processerna är klara så ska din Mac återgå till normalstatus.

OnyX

Version 3.9.6:

  • The toolbar is now customizable
  • Added HEIC screen capture file type
  • Minor modifications made
  • Help updated and reindexed
0 0 röster
Article Rating
0
Vi vill mycket gärna höra vad du tycker - kommentera mera!x
()
x