blank

Det finns stora tv-apparater och så finns det jättestora tv-apparater. Samsungs 85-tummare är en jätte i sammanhanget och det är inget naturligt val för de flesta eller i de flesta vardagsrum.

Det finns ju någon slags algoritm, matematisk formel som säger att du ska ha en tv av en viss storlek om du sitter på ett visst avstånd. Med en 85-tums skärm på väggen så klarar du förmodligen inte denna formel ens i rätt stora rum men oavsett det – detta är en jätte en stor, ljusstark TV med bra skärpa och färgåtergivning. Det är en TV för dig som vill ha något lite extra.

Teknik

Val av TV idag kan ibland kännas som att du ska doktorera eller vara kandidat på ett Nobelpris när det kommer till kunskap. En sak kan du däremot vara tämligen säker på att såvida du inte köper exakt samma tv som ”smartskallen” i din vänskapskrets så kommer du att köpa ”fel” TV. TV-branschen är fylld av obegripliga termer, lika obegripliga tekniska lösningar och det är ett virrvarr av upplösningar, ljudformat och allt kostar pengar. Därför finns det gott mom tvärsäkra TV-experter som vet precis vad du ska köpa och köper du inte det de säger så har du köpt fel.

I min värld. och jag är ingen tvärsäker expert, så handlar det ytterst om dina ögon och dina öron. Tycker du att det ser bra ut och att det låter bra så är det en bra TV. Det är trots allt du som ska titta på TV:n inte din kompis, ”TV-experten”. Sen är priset naturligtvis inte oviktigt heller.

Stor TV

blankEn riktigt stor TV kan kosta allt från strax under 20 000 kronor och upptill hundratusentals kronor. Tillråga på allt så finns det TV-apparater i samma storlek, med snarlikt namn och som utåt ser ut att ha samma teknik men när du tittar på priset så inser du att det nog ändå inte är så. Samsung 85-tums TV finns i modellerna:

  • Samsung 85″ Q80T 4K UHD QLED Smart QE85Q80TAT
  • Samsung 85″ Q70T 4K UHD QLED Smart QE85Q70TAT
  • Samsung 85″ Q60T 4K UHD QLED Smart-TV QE85Q60TAU

Den enda skillnad som du ser på namnen är 60, 70 respektive 80 i modellbeteckningarna men det skiljer tusenlappar i pris. Q60T ligger på under 20 000 kronor, Q70T kostar runt 23 000 kronor medan Q80T kostar strax under 45 000 kronor. Modellerna är bakgrundsbelysta LED apparater vilket ger en ljusstark bild med bra drag i kontrasten. Det är uppskalade 4K, vilket betyder att de processar och skalar upp en 4K bild. Det som skiljer modellerna är att ju billigare modell som du väljer desto färre finesser. Det som faller bort på Q60T är automatisk anpassning av ljus och kontrast efter rummet (Adaptive Picture) och ett anpassat ljud (Active Voice Amplifier). Den dyraste modellen har dessutom ytterligare finesser och funktioner för ljud och bild. Det handlar ytterst om vilka finesser du vill betala för.

Q70T

Samsung Q70T ligger mitt emellan den dyrare och den billigare modellen och torde räcka till och bli över för de allra flesta. Den kostar betydligt mindre än konkurrerande Sony som har en snarlik modell som de vill ha strax under 60 000 kronor för. LG har också en modell som ligger högt i pris i en jämförelse.

Den naturliga frågan i sammanhanget är naturligtvis varför du ska välja en så stor TV?

Svaret är – det ska du naturligtvis inte om du inte verkligen anser att du har behov av en så stor TV. Den är som sagt en jätte och rekommendationen är att skruva fast den i väggen, direkt. Förutsatt att du har en tillräckligt kraftig vägg för den här TV:n landar på just under 50 kilo (47.5 kilo). En stor TV kan vara en fara i vilken hem som helst så den bör sitta fast, ordentlig och tro inte att det räcker med två personer om ni ska få upp den på ett väggfäste. Ni bör vara två som lyfter och en som styr in TV:n på plats. Tänk också på att väggfästet måste vara dimensionerat för en tung TV. Kolla upp det och se till att skaffa ett väggfäste med marginal – om du ska skruva upp TV:n. annars räcker det att ställa den på en bänk och sedan fästa den i väggen så att den inte kan ramla.

Bild

Baksidan med en så här stor TV är att den skoningslöst avslöjar sämre bildkvalitet på det som ska visas. Ska du titta på en TV av den här storleken så be TV-handlaren att dra igång något på Disney+ och jämför det sedan med HBO Nordic – streamad TV. Disney+ kör ut med hög kvalitet och tar inget extra för det medan HBO Nordic alltid haft en lägre bildkvalitet. Nu beror detta naturligtvis på din uppkoppling men på en 100/100 uppkoppling så lär du se skillnad mellan de här två leverantörerna av tv-underhållning. Kan du sedan jämföra med Blu-ray så lär du också upptäcka att det här med streaming inte är optimalt om du är ute efter en riktigt bra bild.

Ljudet på/i platta tv-apparater är inte i närheten av att vara bra – det ska sägas direkt. Högtalare kräver volym för att det ska låta bra men det här en så pass stor TV så att högatalarna inte är en katastrof. Det är långt ifrån bioljud men det är å andra sidan inte ”diskant-skrikare” som det lätt blir med mindre TV-apparater. Samsung använder numera i allt högre grad Tizen, deras eget operativsystem istället för som tidigare Android-TV. Skillnaden är inte dramatisk men det ska sägas direkt att Samsungs egna Tizen inte är ett steg i rätt riktning om du är ute efter ett riktigt bra, smart och enkelt operativsystem för TV-apparater. Å andra sidan så är Android-TV inte det heller om du bortser från det charmiga i att ha ett operativsystem i din TV som kan konsten att krascha. I mitt fall så har jag anslutit en AppleTV och förutom grundinställningarna så rör jag inte TV:n som inte heller är nätuppkopplad. Jag litar inte för en sekund på Samsung nämligen.

Ljud

Ljudet i Samsung Q70T är okej. Det fungerar för direktsänd sport, de flesta dataspel och om du inte har alltför höga krav. Har du högre krav än så och vill skapa någon slags biokänsla hemma så rekommenderas externa högtalare och är du finsmakare så duger förmodligen bara extern kopplade högtalare med sladd via förstärkare. I annat fall så finns soundbar med externa högtalare att köpa i olika prisklasser och här ska ett varningens finger höjas. Samsung har, liksom flera andra tillverkare, problem med Sonos ljudsystem. Ljud och bild är osynkroniserade och det har inte varit något problem om du hade kunnat korrigera och justera ljudet i TV:n men den funktionen saknas i Samsungs Tizen och har gjort i flera år. Det finns inställningar för ljudet men de går inte tillräckligt långt (i många fall) för att du ska få ett riktigt bra synkroniserat ljud med Sonos. Det lönar sig knappast heller att försöka att utröna vems fel det är i fallet för Sonos skyller på Samsung som skyller på Sonos. Nu ska tilläggas att problemet inte drabbar alla men det bör nämnas och ska du skaffa externa, trådlösa högtalare så kolla upp att det fungerar.

Samsungs egna trådlösa högtalare däremot fungerar alldeles utmärkt och här finns en rad olika lösningar att välja mellan – allt från en enklare soundbar till ljudlimpa med subwoofer och satellithögtalare.

Omdöme

Samsung Q70T är en riktigt bra tv, med bra bild, hög upplösning, bara drag i kontrast och med fullt tillräckliga inställningar. Ljudet, utan externa högtalare, är okej – bättre än du brukar kunna förvänta dig av en ”platt-tv”. Dock rekommenderar jag externa högtalare, via sladd eller trådlöst, för har du hängt upp en jätte på väggen så här det nästan till att ljudet matchar TV:n.

Sedan är det upp till dig att avgöra om du verkligen har behov av en 85-tums TV.