blank

Apples macOS är ett fantastiskt operativsystem och det innehåller det mesta, nästan. Här är de bästa verktygen för macOS. Programmen som du behöver komplettera med för att du ska kunna göra allt.

1Password

Du behöver ett riktigt bra program för att hantera alla dina lösenord och inloggningsuppgifter och 1Password är det bästa. Det finns för macOS och för iOS så att du har alla dina uppgifter tillgängliga på alla dina enheter. Det finns en plugin för alla de vanligaste webbläsarna vilket gör att du får en snabb, effektiv och integrerad hantering av lösenord och konton.

1Password

Bartender

Menyn kan snabbt fyllas med en massa olika program som du behöver ha igång samtidigt. Det blir en lång rad med ikoner som tar plats och som gör menyn svåröverskådlig. Bartender bringar ordning i oredan och du kan sortera som du vill och visa de ikoner du vill.

Bartender

CyberDuck

Du lär behöva ett ftp-program, förr eller senare och det finns gott om riktigt dåliga, krångliga och obegripliga program för macOS. CyberDuck är inte ett av dem. Tvärtom så är det rakt på, enkelt och det ör helt gratis.

CyberDuck

Onyx

Onyx är ett universalverktyg och det kan rädda den mest nedkörda och trötta Mac-dator. Det är ett mycket kraftfull verktyg för att städa ut loggfiler, cache-filer och återställa databaser i din Mac. Dock ska ett litet varningens finger hållas upp – läs på innan du kör igång saker ch läs det Onyx visar för dig på skärmen. Framförallt följ rekommendationerna. Onyx är som sagt ett kraftfullt verktyg så det gäller att göra rätt.

Onyx

CleanMyMac

Det här är ett av mina favoritprogram, alla kategorier. Det är snyggt, elegant och jag körs CleanMyMac då ch då i alla mina datorer. Du städar ut bifogade filer i mail, dubbletter i bilder, gamla cache- och loggfiler i Safari och din Mac blir som ny. Här är det ingen risk att starta något som du inte borde utan det är bara att klicka i köra.

CleanMyMac

Gemini

Gemini är också utvecklat av MacPaw och det är lika snyggt, elegant och snabbt. Med Gemini så städar du ut alla dina dubbletter och alla versioner av en fil som du inte behöver ha kvar. Du sparar massor av hårddiskutrymme och Gemini är tillräckligt intelligent för att städa ut rätt filer.

Gemini

Default Folder

Default Folder Lägger till en rad funktioner i Finder. Du får upp flera val när du ska spara, flytta och kopiera filer vilket gör att arbetet går snabbare och blir effektivare. Default Folder håller reda på de foldrar du använder mest och vad du brukar göra och det är ett av de där smarta programmen som du till slut inte kan leva utan.

Default Folder

Little Snitch

Ett tecken på att du kan ha fått in något i din dator som inte borde finnas där är om ett program helt plötsligt börjar ”att ringa hem” onormalt ofta. Det finns också bra program där utvecklaren vill veta om du använder programmet och när du använder det. En överdriven klåfingrighet som jag inte accepterar. Ska program ”ringa hem” så ska det vara för att kontrollera om det finns en uppdatering – i princip aldrig annars. Vill du ta kontroll över kommunikationen ut från din dator så är Little Snitch programmet som ger dig den kontrollen.

Little Snitch

Atom

Atom är den editor du kommer att behöva, förr eller senare. Notes i alla ära men Atom kan du få att se ut som du vill och du kan få programmet att fungera som du vill också – en hackningarnas editor som är helt gratis.

Atom