blank

Den 25 mars lanseras Paramount+ i Sverige med ett utbud från hela Viacom-familjen – Showtime, CBS, Paramount Network, Comedy Central, MTV, Nickelodeon och Paramount Pictures. För 69 kronor i månaden får du tillgång till runt 6000 filmer och tv-serier – nytt och gammalt.

Netflix, Disney+, HBO, Amazon och så de med lite mer svenskt innehåll ViaPlay och CMore. Den 25 mars startar Paramount+ sin tjänst i Sverige och senare i sommar s kan ESPN och Hulu dyka upp i ett paket från Disney. Den som varit med ett tag känner igen utvecklingen. Det var så här det såg ut när satellit-tv startades – mängder av kanaler, kanalpaket och mängder av kanaler som skulle sända i stort sett, allt. Priserna för rättigheter sköt i höjden i en utveckling där det i stort fanns fler kanaler än saker att sända och den logiska följden blev att kanaler köptes upp, lades ned och vi såg ungefär samma utveckling när alla satelliter sedan tog klivet in i som olika programpaket i lokala kabeltv-nät.

Appar

I en utveckling där vi snart inte ser tablå-tv överhuvudtaget och där alltmer tv-tittande flyttar ut via streamingtjänster och appar upprepas utvecklingen. Först en massa olika tjänster, ett allt större utbud vilket innebär att en rad mer eller mindre märkliga produktioner så som tv-program om hur Aliens har byggt pyramider på månen, att Hitler och Elvis lever och medier som kliver runt i vanliga svenska hem och kommunicerar med sedan flera hundra år döda människor också har hitta ut till en bredare allmänhet. Söker du verkligen udda produktioner så botanisera runt bland History Channels utbud eller dyk ned i Amazon Prime Videos programbibliotek.

Netflix har sedan länge varit jätten med ett stort utbud och en till synes aldrig sinande ström av nya produktioner. I april förra året passerade Netflix 182 miljoner abonnenter och närmar sig nu 200 miljoner kunder. Disney+ som lanserades i Sverige i september förra året har passerat 100 miljoner kunder. Just Disneys intåg på marknaden visar att du inte alls nödvändigtvis behöver vara först – har du ett stort, brett utbud så kan du snabbt etablera dig på marknaden – i den mån Disney nu överhuvudtaget behöver etablera sig på marknaden. Nyligen rullades Disney Star ut, en tilläggstjänst inom ramen för Disney+ och den 25 mars kommer som sagt Paramount+ till Sverige som streaming-tjänst.

Vilka försvinner

Frågan är vilka som nu kommer att få vika ned sig, vilka som inte kommer att överleva och som kan bli uppköpta eller som kommer att tvingas att läggas ned – för svenska hushåll kommer förmodligen inte ha råd att ha alla dessa tjänster i sina tv-boxar av samma skäl som svenska familjer inte hade det med satellit-tv eller kabel-tv. Är det inte så att plånboken sätter en gräns så kan tid gör det. Hur mycket tid är vi beredda på att låta oss underhållas med tv och film?

Nu handlar det naturligtvis inte om svenska tittare och svenska hushåll. Vi är i det här sammanhanget ett för litet land så tjänsterna står och faller inte med den svenska marknaden men vi torde inte fungera annorlunda än andra marknader och det är tätt mellan tjänsterna globalt. Det ser i stort likadant ut i andra länder som i Sverige – massor av bolag som slåss om vår tid och våra pengar. Det hör också att marknaden som helhet blir alltmer lika i det att sändningsrättigheter blir globala. Det som erbjuds i USA och Nordamerika rullas snabbt ut i resten av världen vilket innebär att sändningsrättigheter idag köps och säljs för miljardbelopp, i dollar.

Eget material

De tjänster som kan komma att få problem är de som har för liten produktion av eget material. Nu när branschen delas upp och alltfler bolag satsar på sina egna tjänster så dras alltmer material tillbaka och blir exklusivt bara för den egna tjänsten – Paramount har flaggat för det liksom Disney vilket betyder att på sikt så försvinner tv och film från andra tjänster. Det kan slå mot ViaPlay, CMore och HBO, för att nämna tre exempel på tjänsten som sänder andras material. Till den utvecklingen kan läggas att inte minst sporträttigheter kostar alltmer och de blir ett allt vassare vapen i konkurrensen. OS, VM, SHL, Allsvenskan, Premier League, Serie A och tyska Bundesliga kostar inte bara alltmer att sända – varje gång rättigheterna är ute till försäljning så blir det dragkamp och ett stort, viktigt dragplåster i marknadsföringen kan försvinna till en annan kanal nästan över en natt.

SVT tappar exempelvis längdskidor nästa år till Discovery, brittiska Premier League har bytt sändande kanal flera gånger och det kostar alltmer att säkra sändningsrättigheterna för viktiga evenemang.

Vinnare och förlorare

Det kommer att finnas vinnare och förlorare i dragkampen om pengar och tid för nu är branschen inne i det som ser ut som en blombukett med ett stort utbud. Några kommer att vissna, köpas upp eller försvinna medan andra kommer att växa sig större och starkare.

Apple och AppleTV+ då kanske du frågar dig?

Apple går sin egen väg med en tv-tjänst som bakas in i Apple One och som består av egna produktioner eller sådant som köps in, exklusivt. När det gäller utbudet så kan det enklast sammanfattas som kvalitet framför kvantitet och AppleTV+ kan inte mäta sig med de övriga tjänsterna vad gäller mängd. AppleTV+ kommer att överleva så länge som Apple tycker att det är värt att satsa pengar, kaffekassan i sammanhanget när det gäller Apple. Med hänsyn taget till Apples enorma kassakista så kan Apple bestämma sig för att köpa upp någon av de andra, eller så fortsätta på den inslagna vägen med egna produkter.

Några eller några kommer att få ge upp, låt sig bli uppköpta eller läggas ned – svaret på vilka är 10 miljoners fråga, eller 10 miljarders frågan.